Skocz do zawartości

wymiana oplotu

s13

Rekomendowane odpowiedzi

witam
jestem w posiadaniu palasza pruskiego wz M1898,noszonego przez oficerow piechoty,problem polega na tym ze ma peknieta rekojesc,w gornej czesci,poza tym ktos go uzbroil w nie -orginalny oplot ktory chce przy okazji zdjac i wymienic na orginal-[posiadam owaki]....
Czy to bedzie skomplikowana procedura?
dodam ze chcialbym wykonac to samemu bez pomocy specjalistow,po prostu chce miec z tego przyjemnosc...tylko ze moze to przerasta moje mozliwosci,dlatego chce zasiegnac najpierw jezyka....
jak beda zainteresowani podjeciem tematu to wkleje pare fotek,obrazujacych uszkodzenia..
pozdrawiam..

Wymiana oplotu nie jest specjalnie skąplikowana. Jednak w tym wypadku naprawa rękojeści może być problematyczna. Trzeba to jakoś pokleić i uzupełnić. Następnie nie urwać wąsów przy ściąganiu monogramu. Sam oplot powiniien być kołkowany pod pierścieniem. Trzeba naprawde ciasno nawijać aby się nie przsuwał po zakończeniu operacji. Najlepiej w dwie osoby. Z oplotem orginałem może być problem, bo jest cięty na wymiar i nie będzie za co trzymać pod koniec nawijania. Nowe oploty najlepiej zwijać ręczną wiertarką (to na wypadek jak by orginał nie pasował).
Wojtek

..dzieki..
..wiesz..to byla dosc pospolita produkcja i sa duze szanse ze wczesniej czy puzniej zostane posiadaczem zamiennika w dobrym stanie...wiec bede sie sklanial do wymiany tej peknietej raczki,tylko cholercia nie wiem jak sie za to zabrac,aby nie nabroic zbytnio..czy ta nasada na gorze rekojesci jest odkrecana,czy po prostu sciagana,a moze jest na sztywno?..nigdzie nie moge znalezc schematu tego palasza..
..z oplotem rzeczywiscie moze byc trudno,jego trwalosc tez nie jest za dobra....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie