s13 Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 witamjestem w posiadaniu palasza pruskiego wz M1898,noszonego przez oficerow piechoty,problem polega na tym ze ma peknieta rekojesc,w gornej czesci,poza tym ktos go uzbroil w nie -orginalny oplot ktory chce przy okazji zdjac i wymienic na orginal-[posiadam owaki]....Czy to bedzie skomplikowana procedura?dodam ze chcialbym wykonac to samemu bez pomocy specjalistow,po prostu chce miec z tego przyjemnosc...tylko ze moze to przerasta moje mozliwosci,dlatego chce zasiegnac najpierw jezyka....jak beda zainteresowani podjeciem tematu to wkleje pare fotek,obrazujacych uszkodzenia..pozdrawiam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Najpierw fotki, bo jak nie widzę to nie wiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s13 Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 ...oczywiscie chodzi o M 1889.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s13 Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s13 Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Wymiana oplotu nie jest specjalnie skąplikowana. Jednak w tym wypadku naprawa rękojeści może być problematyczna. Trzeba to jakoś pokleić i uzupełnić. Następnie nie urwać wąsów przy ściąganiu monogramu. Sam oplot powiniien być kołkowany pod pierścieniem. Trzeba naprawde ciasno nawijać aby się nie przsuwał po zakończeniu operacji. Najlepiej w dwie osoby. Z oplotem orginałem może być problem, bo jest cięty na wymiar i nie będzie za co trzymać pod koniec nawijania. Nowe oploty najlepiej zwijać ręczną wiertarką (to na wypadek jak by orginał nie pasował).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s13 Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2009 ..dzieki....wiesz..to byla dosc pospolita produkcja i sa duze szanse ze wczesniej czy puzniej zostane posiadaczem zamiennika w dobrym stanie...wiec bede sie sklanial do wymiany tej peknietej raczki,tylko cholercia nie wiem jak sie za to zabrac,aby nie nabroic zbytnio..czy ta nasada na gorze rekojesci jest odkrecana,czy po prostu sciagana,a moze jest na sztywno?..nigdzie nie moge znalezc schematu tego palasza....z oplotem rzeczywiscie moze byc trudno,jego trwalosc tez nie jest za dobra.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 To na końcu to jest ozdobna nakrętka. Nie zmasakruj jej przy odkręcaniu. Zwykle w tym celu robiłem kluczyk", kawałek płytki alu (4mm) z wypiłowaną elipsą.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s13 Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2009 dzieki.....powiedz mi jaki maiales oplot?...bo ktos usilnie wpaja mi ze moj jest orgin. srebrny?.....z tego co wiem powinien byc mosiezny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Wrzesień 2009 Share Napisano 18 Wrzesień 2009 Mosieżny ma być.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.