Skocz do zawartości

Reko żołnierza US Army

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Nie wiem czy dobry dział ale spróbuję.
Jestem w posiadaniu kontraktowego munduru M-65 Woodland spodnie+kurtka. Kontrakt z 1999 roku - mankiety na rzepy (nie wiem od którego były stosowane). Zastanawiam się nad reko żołnierza US Army tylko nie z bardzo kojarzę konflikt w którym Amerykanie stosowali ten mundur - jest przecież do chłodnego/zimnego klimatu. Dziękuje za każdą podpowiedź i pomoc/radę w skompletowaniu sprzętu.

Pozdrawiam

hmm proponuje forum asg wmasg.pl tam jest podforum o konfliktach współczesnych i znajdziesz wiecej informacji. Generalnie w tym mundurze jako komplet konfliktu nie pooodtwarzasz. W pierwszej wojnie w zatoce sączęśto spotykane mieszanki desertu i woodlandu

Oto lista oficjalnych konfliktów zbrojnych USA kiedy US army używało woodland:
1983 - Inwazja Granady - woodland używany
1983 - Bejrut - wojska ONZ z US Marines, woodland używany
1989- Inwazja Panamy - woodland używany w mundurach tropikalnych
1989 - Wojna z Narkotykami - 300 US Army pomocników wyslanych do Kolumbji, klimat tropikalny, ale ulewny, wiec kurtka była używana
1991 - Pustynna Burza - w nocy na pustyni zimno, takie kurtki były na pewno używane, i na poczatku mieli mieszaninie mundurów w tym woodland
Somalia - 1992-93 - możliwe że woodland był używany przez przez jakiegos kwatermistrza na zapleczu:)
Macedonia - 1993 - woodland napewno były używane w ramach wojsk ONZ
1994- Inwazja na Haiti - znow klimat tropikalny, ale leje, wiec może woodland kurtke ktos napewno spakował
1999 - Interwencja w Jugoslawji - woodland był nadal używany

Najprawdopodobniej masz woodland USAF z materiału trudnopalnego, bo w nim cechą charakterystyczną są zapięcia na rzepy. Jeśli to prawda, to raczej nie za bardzo się nadaje do rekonstrukcji, chyba że dysponujesz lotniskiem na którym będziesz obsługą naziemną, albo czymś co lata ;)

US AFSOC (AF Special Operations) sa odzialami specialnymi i caly czas uzywaja woodland, od Granady do dzis wspomagajac Wojne z Narkotykami. AF Combat Controlers widzieli wszystkie konflikty na ziemi od interwencji w Iranie po dzisejsze wojny. Pare linkow:
www.specialoperations.com/USAF/CCT/default.html
http://www.afsoc.af.mil/specialtactics/ccttraining.asp

dzięki za podpowiedzi
komplet mam w domu i narazie nie dam rady dać fotek. z tego co pamiętam to zamek z przodu z tworzywa sztucznego scoviel a w kołnierzu ideal - ale dopóki nie sprawdzę nie pisze na pewno

najgorsze jest to że to jest mundur na zimno - najwyżej dam sobie spokój bo i dostępność reszty do kompletu jest na pewno słaba np. buty Mickey Mouse" chociaż raz widziałem takowe na allegro

i tak moim priorytetem jest radziecki zwiadowca z II WŚ więc się skoncentruję na nim

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie