MARCIN m-72 Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Napisano 1 Wrzesień 2009 Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem FISHERA F5. Jest to mój pierwszy kontakt z tego typu zabawką więc uczę się od zera. Nie piszcie proszę że trzeba było zacząć od Garreta. Z tego co widzę to niewielu z was zna tą maszynę ale spróbuje. Mam pytanie jaką czułość (gain) powinnam ustawić chodząc po parku. Kolejna rzecz to jak używać przycisk o nazwie PHASE LOCK? Oczywiście polskiej instrukcji nie mam. Kilka monetek już znalazłem na angielskiej ziemi ale koleś z Fisherem 4-ką kosi mnie że aż płakać się chce.
zoltek111 Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 PHASE LOCK jest to ustawianie wykrywacza do gruntu czyli tak zwane pompowanie.a żeby ustawić wykrywacz trzeba pokrętłem TRESH wartość ustawić na zero ,pokrętło DISCRIM przekręć w lewo aż przełączysz na tryb ALL METAL ,przyciskiem PINPOINT trzymając go musisz znaleźć miejsce gdzie wykrywacz nie będzie się wzbudzał i łapał wartości większe od 10,jeśli znajdziesz takie miejsce zwolnij przycisk pinpoint a przytrzymaj teraz przycisk PHASE LOCK unieś cewkę wykrywacza na około 15cm i opuszczaj w stronę ziemi na około 2-5cm od niej z 1-2 powtórzeniami na sekundę ta czynność przypomina trochę pompowanie(CAŁY CZAS MUSISZ TRZYMAĆ PRZYCISK PHASE LOCK) .Wartość z lewej strony wyświetlacza GND BALL powinna być podobna do wartośći po prawej stronie PHASE jeśli wartości są równe lub mniejsze o 1 punkt to masz ustawiony wykrywacz do gruntu (MOŻESZ PRZESTAĆ TRZYMAĆ PRZYCISK PHASE LOCK i PRZESTAĆ POMPOWAĆ)Duże literki wstawiłem tylko po to aby było dobrze widać kolejne czynności.(wcale nie miałem zamiaru krzyczeć)Pozdrawiam i życzę udanego poszukiwania.
zoltek111 Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Zapominałem dodać że czułość przeważnie mam na MAX ,trochę wtedy wykrywacz popierduje .Polecam słuchawki do wykrywacza wtedy słychać te nawet najdrobniejsze dźwięki.
MARCIN m-72 Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Napisano 3 Wrzesień 2009 Dzięki za poradę. Do tej pory ustawiałem go pokrętłem nie używając przycisku PHASE LOCK. Może dlatego nie najlepiej się spisywał. Chociaż w piasku to z 50cm musiałem zagrzebać żeby się do puszki dokopać. Jak były kamienie na plaży to na maksymalnej czułości grał jak orkiestra, a efekt wbijania gwoździ do uszu osiągnąłem używając zwykłych słuchawek wkładanych do uszów. W niedzielę spróbuję w parku. Pozdrawiam
zoltek111 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 No i jak tam było w parku ,ustawienia coś poprawiły?Znalazł kolega coś wartego uwagi?Pozdrawiam.
MARCIN m-72 Napisano 11 Wrzesień 2009 Autor Napisano 11 Wrzesień 2009 Kolega to przez ten park ostatni o mało nie zszedł z tego świata. Ustawienia pomogły dużo trafniej kopałem, bez porównania. Znalazłem kilka pensówek z królową Victorią z 1866 i jakąś pół pensówkę i trochę współczesnych drobnych. Gorzej bo park przy lesie, ludzie chodzą i nie pasuje tak na beszczela kopać, więc poszedłem wcześnie rano. W dodatku saperka nie doszła bo poczta nam strajkuje i miałem ze sobą taką mniejszą sztychówkę. W każdym razie jak to młody odkrywca kopałem i tak co się nawinęło. Najgorsze, że w sobotę pogryzły mnie jakieś wredne meszki i okropnie spuchłem, poprawiłem sobie niedzielą w lesie i dostałem jakąś reakcję alergiczną zakończoną drgawkami i piekielnym uczuciem zimna. Jedno jest pewne do Afryki na wczasy nie pojadę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.