Skocz do zawartości

lotnisko - Mokre koło zamościa

edelmano

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
edelmano całkiem przypadkowo trafiłem na mały wątek na temat Twojego lotniska, a o to co się dowiedziałem: Pod koniec 1944r na lotnisku zostają rozlokowane następujące pułki- 17 samodzielny pułk Lotnictwa Łącznikowego, oraz 15 samodzielny pułk lotniczy ( był to pułk szkolny) wyposażony w 99 samolotów z tego 48 samoloty bojowe typu Jak1, IŁ-2 i Pe-2, 24 szkolno bojowe typu Jak7 Uił-2, i Jak-9, 18 szkolno treningowych UT-2 oraz łącznikowe Po-2 i jeden transportowy C-47 lub Li-2, z uwagi na trudne warunki część pułku została przeniesiona do Szczebrzeszyna a w marcu do Radomia. 17 Pułk lotnictwa łącznikowego również został przeniesiony na inne lotnisko. a z Lotniska korzystała szkoła Lotnicza w Zamościu która była wyposażona w 34 samoloty typu UT-2 i 2 Po-2.
Napisano
Witam.
Mój kolega, podczas odwiedzin u swojej babci zamieszukującej na Mokrem w bliskiej odległości od lotniska, zajrzał do lodówki. Jako smakosz pierogów połasił sie na nie od razu i wyciągnał talerz z uskimi". Następnie przełożył zawartośc na patelnie. Naczynie trafiło do zmywania. Podczas tej czynności, ku jego zdziwieniu że ze spodu spoglądała na niego gapa". Natychmiast pobiegł do babci z zapytaniem o genezę tego przedmiotu w ich rodzinnym domu. Babcia wyjaśniła, że opuszczająy lotnisko Niemcy, podrzucili jej kilka sztuk z wojskowej zastawy. Niestety część się stłukła w trakcie używania. Pozostała tylko ta jedna sztuka. Jak kogoś interesuje mogę zapytać się o foty. Kiedyś mi pokazywał.
Pozdrawiam
Napisano
ClintE hej no prosze to mało spotykane na tej wiosce , pewnie ze chce fotki zobaczeć jesli to mozliwe , a i jak nazwisko tej babuszki bo pare osób tam znam moze cos podpowiedzą dzieki wielkie i do nastepnego postu
pozdrawiam
Napisano
panowie skoro nie wiecie to sie nie wypowiadajcie znajdowaly sie tam stanowiska po 3 wierzyczkach i po 3 pozostaly fundamety jak ktos chce sie cos dowiedziec wiecej o znalewziskach badz lotnisku to gg7281804
  • 4 weeks later...
Napisano
witam dawno mnie niebyło na forum , wiec jakie fanty zostały jescze znalezione bo oniektórych juz słyszałem a moze macie dokladne na miary na magazyn amunicji ktory podobno był niedaleko lotniska bo ja mam tylko pobiezne no a pozatym wydaje mi sie ze mógł tam byc bo sa prawdopodobnie slady a pozatym słyszałem od dziadka znajomego ze były no i on wskazał to samo niejsce no ale jak to starsi ludzie moze to tylko legenda hehe sam juz niewiem czy w to wierzyc trzeba to sprawdzic i tyle wiec jak ktos ma jakies info to bardzo prosze to porownamy pozdrawiam
  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Napisano
witam dawno tu nie zagladałem mam pytanie moze ktos wie czy na tym lotnisku zgineli podczas wojny ludzie bo nigdzie nie mozna znaleśc coś na ten temat nie est nigdzie wspomniane czy zgineli tu ludzie czy nie i czy ich gdzies pochowano w poblizu lotniska czy moze gdzie indziej niem nic na ten temat
  • 9 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie