Skocz do zawartości

Wypociny redaktora ...... w gazecie Lubuskiej

102030

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
,,Archeolodzy próbują się bronić np przez utajnianie wyników swoich badań ''Większego debilizmu chyba nie czytałem ,to po co oni w ogóle kopią i dla kogo .A na koniec czytamy ,,Musimy z tym walczyć .To są rabusie naszej historii .''Czyli czyjej ? Spijacie moi drodzy archeolodzy teraz piwko którego sami sobie nawarzyliście .Przez snobistyczno-betonowo-komunistyczne podejście do środowiska , życzliwych wam i gotowych do współpracy poszukiwaczy .Macie to o co z takim uporem walczyliście.Wprowadzając rygorystyczne i trudne do pokonania przez normalnego zjadacza chleba przepisy pozwalające na współpracę .Myśląc że oddzieliliście plewy od zboża, zajęliście się tylko dokuczającymi wam plewami ,nie wiedząc że wywalacie razem z nim cenne zborze na śmietnik.Pozdro...
Napisano
Kokesh, w tym artykule nie chodzi o WSZYSTKICH poszukiwaczy ale jedynie o tych, którzy szabrują stanowiska archeologiczne. I zgadzam się, że takie zjawiska powinno się zwalczać, na równi z rozkopywaniem mogił wojennych.
Napisano
Proszę:
Szabrownicy są bezwzględni i kompetentni. Jedni kierują się literaturą, która starannie dokumentuje prace przedwojennych archeologów. Inni znaleźli dojście do studentów archeologii i dysponują archeologicznym zdjęciem Polski z zaznaczeniem wszystkich stanowisk.

Efekt? Niedawno nowosolski sąd skazał 50-latka, który skupował rozmaite zabytki. Szabrownicy działali na jego zlecenie. W kolekcji znajdowały się m.in. grzechotki kultury łużyckiej, popielnice twarzowe kultury pomorskiej, zapinki brązowe kultury przeworskiej oraz fragmenty ozdób i narzędzi kultury łużyckiej i przeworskiej. Wyrok? Dwa lata w zawieszeniu."

Rabowane są przede wszystkim stanowiska, których badania rozpoczęto 20, 30 lat temu i nigdy nie zakończono."
Napisano
mihura,na temat archeologów mam wyrobione własne zdanie .A co do spalenia ,to nie jeden archeolog powinien spalić się ze wstydu, za te brednie które wypisuje i poglądy które reprezentuje .Wielu z nich ,zwłaszcza ze starej proletariackiej szkoły ,stara się nie zauważać zmian ustrojowych jakie u nas zaszły .Żyją cały czas przeszłością (jak to archeolodzy).Pozdro...
Napisano
AKMS ,a po czym na polu odróżnić szabrownika z wykrywaczem od poszukiwacza ?Czyżby mieli inne umundurowanie? .michura ,a mnie skąd to wiedzieć .Ja do żadnych proletariackich szkól nie chadzałem .Pozdro...
Napisano
Kokesh, a co ma do tego ubiór? Na podobnej zasadzie możesz zapytać, po czym rozpoznać hienę cmentarną? Odpowiem Ci: po czynach. Artykuł dotyczy złodziei grabiących stanowiska archeo a nie poszukiwaczy, więc skąd Twoje oburzenie.
Napisano
AKMS ,wybacz ale już któryś raz nie możemy się zrozumieć .Ale to normalne zjawisko świadczące o naszej ludzkiej różnorodności .Normalny zjadacz chleba po przeczytaniu tego artykułu nie będzie się zastanawiał czy poszukiwacze i pasjonaci historii dzielą się na złych szabrowników i dobrych poszukiwaczy, czy też odwrotnie .Zostaliśmy wrzuceni do jednego worka , stąd moje oburzenie .Wiem że ty jako człowiek obeznany z zagadnieniem reagujesz na pewne sprawy automatycznie, ale laik nie posiadający wiedzy w temacie zrozumie problem jednoznacznie bez rozróżniania środowisk .Pozdro...PS. Czy widziałeś kiedyś mapę stanowisk archeo.? Ja starając się o pozwolenie widziałem .Uwierz mi ciężko znaleźć miejsce w które można wbić łopatę nie naruszając takiego.
Napisano
Mnie martwi tylko jedno, a mianowicie to,ze odbije sie to na kazdym poszukiwaczu. Jesli chodzi o mnie to nie kreca mnie skorupki niech sboie je sklejaja w nudne zimowe wieczory i nie chciałbym zeby dotkneły mnie znow jakies absurdalne rygoryzmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie