Artur B. Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2009 WitamSzukam informacji na temat kolorów, na które były malowane niemieckie działa w okresie II wojny. Generalnie interesują mnie nr RAL i kamuflaż lato 1944 - zima 1945 czyli okres kiedy Niemcy stacjonowali" na Kielecczyźnie.pozdrawiamAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spap1111 Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Tabelka z kolorami. Reszta to kwestia co będzie malowane. Czołg, działo holowane,działo samobieżne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spap1111 Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 sprecyzuje... bardziej chodziło mi o model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur B. Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 malowane mają być same lufy armat głównie holowanych, których kilka mamy na terenie Muzeum. W chwili obecnej zostały już oczyszczone z rdzy i wstepnie pokryte farbą podkładową.spap czy te tabelki dotycza wyłacznie modeli czy też w grę wchodzi tu tez malowanie pełnowymiarowych egzemplarzy. sory ale nigdzie nie znalazłem kolorowych fotek z oryginalnym malowaniem armat niemieckich z okresu II wś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spap1111 Napisano 11 Wrzesień 2009 Share Napisano 11 Wrzesień 2009 Jak najbardziej tak. Kolory z tabeli odpowiadają tym naturalnym które były stosowane na prawdziwych pojazdach.Co do sprawy kamuflażu to sprawa z zimą wygląda mianowicie tak ,że na kolor podstawowy nakładano byle jak bez większej finezji wapno. Jeśli mają być malowane same lufy to chyba najodpowiedniejszym kolorem będzie po prostu podstawowy kolor pisakowy". Jeszcze rozejrzę się za materiałem w postaci fotografii i wtedy mógłbym już na pewno potwierdzić jak to powinno być malowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spap1111 Napisano 11 Wrzesień 2009 Share Napisano 11 Wrzesień 2009 O tu właśnie zdobyta niemiecka artyleria w tym kolorze. Czarne plamy to oczywiście przetarcia. W grę wchodzą oczywiście inne możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spap1111 Napisano 11 Wrzesień 2009 Share Napisano 11 Wrzesień 2009 ewentualnie ciemny zielony z tabeli też pasuje do tego okresu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spap1111 Napisano 11 Wrzesień 2009 Share Napisano 11 Wrzesień 2009 tu wiosna 1945... Chyba, ze do malowania lufa od działa ppanc wtedy można by pomyśleć o bardziej finezyjnym malowaniu 2 kolorowym. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spap1111 Napisano 11 Wrzesień 2009 Share Napisano 11 Wrzesień 2009 Ten kolor piaskowy" to RAL 7028 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.