Skocz do zawartości

Rutus proxima ustawienia

extrimo

Rekomendowane odpowiedzi

metoda prób i błędów.Każdy powoli wypracowuje sobie własne ustawienia,ja mam włączoną dyskryminację od -30 do +10
czułość na 30 chodzę przeważnie na miksie chyba że znudzi mi się ciągłe brzęczenie wówczas przełączam na dynamik trafiam tak jak w instrukcja pisze tylko ocynki oszukują lub dużo rdzy
monety nie sposób pominąć 1gr. al.prawie z 25cm.

kolego mix to dla bardziej wtajemniczomych, bo sygnały zabija i bedzie chcial sprzet podarowac babci. Dynamik na do - 25 na monetki, polecam nie przekraczac tego numerku, czułośc oczywiscie jesli sie da na maxa, 5 tonów - dzwoneczki - to ustawienia na monety
, militaria- najpierw na dynamiku poszukaj bo do statyka trzeba dorosnąc , tylko daj na - 45.
dynamik - 1 stopien wtajemniczneia, potem statyk , na koncu miks
troche poczytaj o proximie, bedziesz bogatszy o wiedze, która pomoże Ci dojśc do wiedzy praktycznej, duzo chodzic, duzo kopac, niedlugo sam bedziesz pisal co i jak z proxima
pozdrawiam

• 2 weeks later...
To tak jakby na dynamiku ustawić żeby łapał tylko sreberka, a pomijał polmosy" :) . Na statyku z reguły bardzo łatwo rozróżnić czy sygnał jest na łuskę czy na coś grubszego", pomaga identyfikacja graficzna i VCO, trzeba tylko nabrać wprawy i się osłuchać" ze sprzętem. Jak dla mnie statyk w proximie to rewelacja.

• 3 months later...
  • 1 month later...
witam.jestem tu zupelnie nowy jesli chodzi o pytania i uwagi,chociaz sledze od jakiegos czasu rozne wątki na tym forum.Postanowilem sie wlaczyc,poniewaz mam pytanie,a wlasciwie trzy.
1.chcialbym sie dowiedziec co oznacza identyfikacja i dyskryminacja,czy to aby nie to samo?a jesli nie to prosze o odpowiedz czym sie roznia od siebie?
2.co oznacza ta pozioma,przerywana linia na wyswietlaczu?
3.prosze mi powiedziec jak ustawic parametry wykrywacza,zeby przeszukac kilka strychow i zeby nie pokazywalo gwozdzi w deskach,ewentualnie cos wiekszego pod nimi?w jakim trybie tam chodzic?
dodam ze jestem posiadaczem rutusa proximy od paru dni,dlatego chce wyprobowac go na strychach-pogoda niestety nie rozpieszcza,zeby chodzic po lasach i polach.
Ps.prosze o wyrozumialosc,gdyz jestem zupelny swiezak w tym temacie.

witam.jestem nowy zarowno jesli chodzi o wykrywacz(rutus proxima)jak i na tym forum,chociaz od jakiegos czasu sledze rozne wątki.miedzy innymi opierajac sie na opiniach ludzi piszacych tu wybralem taki a nie inny wykrywacz.no dobra,ale to nie o tym mialem pisac,mianowicie mialbym kilka pytan jesli chodzi o ustawienia i takie tam.
1.czym sie rozni identyfikacja od dyskryminacji,bo troche tego nie za bardzo rozumiem?jesli dobrze kojarzę to jedno i drugie ma taki sam zakres liczb,czy moze zle mi sie wydaje?
2.co to jest ta pozioma przerywana linia na wyswietlaczu?
3.pytanie i najwazniejsze-mam zamiar przeszukac kilka strychow-pogoda niestety nie sprzyja do wedrowek po lasach,czy polach:)i chodzi o to jak ustawic wykrywacz zeby widzial wieksze rzeczy,a nie widzial gwozdzi w deskach?
z gory dziekuje za pomoc.pozdrawiam.nowicjusz

1.identyfikacja - rozpoznawanie i przedstawianie na wyświetlaczu za pomocą cyferek rodzaju wykrytego metalu.
dyskryminacja - pomijanie nieporządnych rodzajów metali
2. Własciwie to nic.
3. Praktycznie nie wykonalne, chyba że strych będzie idealnie wysprzątany i dach nie będzie z blachy.

Marioosz weź proxime na strych i zobacz czy w ogóle da rady nią szukać czyli czy da rade dostroić do gruntu.
Jak nie da rady dostroić do gruntu to może być grunt Fabryczny, ale ważne żeby się nie rozstrajała.
A co do ustawienia dyskryminacji to można wziąć ze 3 gwoździe i zobaczyć jak je pokazuje wykrywka na dworze, później ustawić dyskryminacje tak z małym zakładem żeby na pewno nie łapało gwoździ i można próbować.
Nie wiem co z tego wyjdzie ale spróbować warto.
PZDR

no dobra,powiedzmy ze strych jest wysprzatany,ale powiedzcie mi ktory sygnal moge ignorowac-w sensie gwozdzie sa pionowo wzglednie sądy i sa pionowo ale wieksze przedmioty powiedzmy stalowe jaki beda dawaly sygnal?jakie moga byc wartosci?no i powiedzcie mi prosze ktore sygnaly sa warte uwagi?no i jak przeszukiwac te miejsca-na statku,czy moze dynamiku?pozdro600

• 6 years later...
To powiedzcie mi jak wyciąć gwoździe bo dziś się załamałem. Chodziłem z Proxima po polu na dynamiku i polmosy i gwoździe zardzewiałe.Czy są w ogóle ustawienia aby wyciąć gwoździe a widział monety. Mam Proxime od kilku dni.

gwożdzie możesz wyciąć spokojnie,no chyba że będą miedziane,ustaw dyskryminacje na -20 i juz gwożdzia ominiesz,a polmosów niestety nie wytniesz,bo dają sygnał jak dobry kolor zbliżony do srebra,niestety polmosy,kapsle i zawleczki od puszek to zmora detektorystów,,,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie