wisnialucy Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Napisano 11 Lipiec 2009 Witam! Prosiłbym was o powiedzenie mi czgoś więcej o tej lupie.Lupa została znaleziona no poboczu drogi na niewielkim nasypie prowadzącej do prawdopodobnie przed wojenej drewnianej leśniczówki Fidest(koło Wyszkowa). Na mapie z roku 1936 droga nie przechodzi przez las na wylot jak obecnie tylko kończy się na łące na której obecnie stoi murowana gajówka . Patrząc po cieku wodnym który w latach 60 został przedłużony jako rów melioracyjny i po wydmie, można powiedzieć że lupa została znaleziona tam gdzie kiedyś kończyła się droga albo już pare metrów za końcem drogi. Teren ogólnie podmokły z wydmą polodowcową.Opis przedmiotu: Rączka metalowa ze zdobieniem-metalu nie potrawie rozpoznać pokryta czymś szaro-czarnym. Szkło w metalowej ramce w czepianej w rączke której wyjąć nie próbowałem bo rączka w miejscu rzymania" ramki i tak jest pęknięta. Nie znalazłem na niej żadnych napisów choć większość raczki jest w tym czymś pokrywającym rączke.Wymiary: Długość całkowita 11,5 cmŚrednica szkła 4 cm Średnica małego kołka w rączce 16mmDługość rączki 6 cmSzerokość rączki:W najszerszym miejscu 10mmW najwąższym miejscu 4,5mmGrubość rączki 3,5mmPoszukiwane informację- Wiek- Pochodzenie- Ewentualny właściciel- Wydarzenia które spowodowały że leżała na poboczu- Materiał z którego została wykonana- Inne ciekawe informacje które przyjdą wam na myśl Dokładne zdjęcia są tutaj:http://wisnialucy.fotosik.pl/zdjeciaJeśli potrzeba dokładnego zdjęcia detalu lub informacji na temat terenu proszę pisać.W tych okolicach w dawnych wiekach działo się wiele rzeczy wieć jeśli powiedzie lata to będe mógł w miare dokładnie określić co się działo.Pozdrawiam i z góry dziękuje. Wisnialucy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.