Skocz do zawartości

Stara lupa

wisnialucy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Prosiłbym was o powiedzenie mi czgoś więcej o tej lupie.
Lupa została znaleziona no poboczu drogi na niewielkim nasypie prowadzącej do prawdopodobnie przed wojenej drewnianej leśniczówki Fidest(koło Wyszkowa).
Na mapie z roku 1936 droga nie przechodzi przez las na wylot jak obecnie tylko kończy się na łące na której obecnie stoi murowana gajówka . Patrząc po cieku wodnym który w latach 60 został przedłużony jako rów melioracyjny i po wydmie, można powiedzieć że lupa została znaleziona tam gdzie kiedyś kończyła się droga albo już pare metrów za końcem drogi. Teren ogólnie podmokły z wydmą polodowcową.

Opis przedmiotu:
Rączka metalowa ze zdobieniem-metalu nie potrawie rozpoznać pokryta czymś szaro-czarnym.
Szkło w metalowej ramce w czepianej w rączke której wyjąć nie próbowałem bo rączka w miejscu rzymania" ramki i tak jest pęknięta. Nie znalazłem na niej żadnych napisów choć większość raczki jest w tym czymś pokrywającym rączke.

Wymiary:
Długość całkowita 11,5 cm
Średnica szkła 4 cm
Średnica małego kołka w rączce 16mm
Długość rączki 6 cm
Szerokość rączki:
W najszerszym miejscu 10mm
W najwąższym miejscu 4,5mm
Grubość rączki 3,5mm

Poszukiwane informację
- Ewentualny właściciel
- Wydarzenia które spowodowały że leżała na poboczu
- Materiał z którego została wykonana
- Inne ciekawe informacje które przyjdą wam na myśl

Dokładne zdjęcia są tutaj:
http://wisnialucy.fotosik.pl/zdjecia

Jeśli potrzeba dokładnego zdjęcia detalu lub informacji na temat terenu proszę pisać.

W tych okolicach w dawnych wiekach działo się wiele rzeczy
wieć jeśli powiedzie lata to będe mógł w miare dokładnie określić co się działo.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Wisnialucy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie