Skocz do zawartości

Ringttand 58c z MG34

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Mam do Was taką prośbę. Czy ktoś może dysponuje jakimś dokładnym zdjęciem/rysunkiem mocowania MG34 na obruku"? Chodzi mi o coś takiego jak na rysunku z tej strony http://www.artnoise.pl/?ringstand-58c,16 trzeci od góry po lewej stronie.
Buduję właśnie dioramkę z walk o Kołobrzeg (załączam zdjęcie) i odlałem już z gipsu ten bunkier, no i chciałbym go uzbroić" we wspomniany sposób. Niestety nie znalazłem nigdzie dokładniejszych informacji na ten temat, a chciałbym to w miarę dokładnie odtworzyć. Z góry dziękuję za pomoc.

Jak znajdę to dam. Ale z tego co pamiętam po prostu wokół otworu zamocowany był płaskownik do wystających elementów metalowych. po tego rodzaju szynie poruszał się wózek" z mocowaniem pod MG. Ale równie dobrze możesz zrobić Tobruka bez tego ustrojstwa, nie we wszystkich było zamontowane.

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Gdyby Ci się udało coś na ten temat znaleźć byłbym naprawdę wdzięczny. Bardzo chcę zrobić ten schron uzbrojony w MG. Bez tego będzie trochę łyso- po prostu dziura w ziemi"

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.artnoise.pl/images/r58c/r58c.jpg&imgrefurl=http://www.artnoise.pl/%3Fringstand-58c,16&usg=__O1TQJv_zt3AYKN7SKJ9XM0MZRjw=&h=1050&w=650&sz=134&hl=pl&start=1&tbnid=NLHo93vWQPnmaM:&tbnh=150&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dringstand%2B58c%26gbv%3D2%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DG zerknij tutaj może coś wychwycisz

Dzięki, zdjęcia na pewno się przydadzą, chociaż zbliżeń samej studzienki i pierścienia po którym poruszał się wózek" z MG mam sporo. Bardziej chodzi mi o sam wózek". Na razie odlałem podłogę tobruka i tak przedstawia się widok przez studzienkę.

Cieszę się, że były choć trochę przydatne. Co do wózka to raczej nie była to jakaś wyrafinowana" konstrukcja. Nie wiem czy przypadkiem takie ustrojstwo nie zachowało się w Wilczym szańcu na schronie zaraz przy linii kolejowej (jak mnie pamięć nie myli). Samo mocowanie pewnie podobne było do takiego co stosowano na transporterach opancerzonych czy też czołgach, ale to jest tylko moja teoria. A sam tobruczek twojej konstrukcji - pierwsza klasa! Jak mogę coś zasugerować, to do niego wsadziłbym Niemimiaszka z granatem trzonkowym do głowicy którego przywiązanych jest kilka dodatkowych głowic od granatów trzonkowych - taki rodzaj ładunku (był stosowany).

Fajny pomysł z tym Niemiaszkiem, ale ja już to trochę inaczej obmyślałem. Schron będzie opuszczony w pośpiechu-stąd pozostawiony MG (dlatego chcę wykonać jakąś ardziej skomplikowaną" podstawę, bo gdyby mieli zwykłe MG na dwójnogu, to by go ze sobą zabrali )i porozrzucane śmieci wewnątrz studzienki". Stanowisko opuścili na widok Józka 2" no i tej wesołej gromadki, która z niego zeskoczyła. Ci czterej są już prawie na ukończeniu, piąty jeszcze rozgrzebany.
Co do samego wózka" to dochodzę do wniosku, że faktycznie były to trochę partyzanckie rozwiązania i były robione raczej a prędce" pod konkretny schron z tego co popadło, a nie według jakiś odgórnych wytycznych. Zrobię to chyba na bazie tej podstawy na czterech nogach i dorobię jakąś tarczę ochronną.

DaSk- mam na myśli coś takiego jak n tym zdjęciu.
Cieszę się poza tym, że Wam się ten model podoba. Myślę jednak, że nie będę tu wstawiał więcej zdjęć, bo to nie forum od tych rzeczy. Podam link do forum, na którym prowadzę relację z budowy tego projektu http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=10987&postdays=0&postorder=asc&start=0 Jesli ktoś zainteresowany to zapraszam do oglądania, będzie mi miło.

• 2 weeks later...
Zalałem fotkę z Ringiem i MG 34. Na fotce tej nie ma żadnego mocowania karabinu do obiektu. Pierścień metalowy który biegnie wewnątrz otworu oddalony jest od betonu. W szczelinę tą wchodzą nóżki od karabinu. Nóżki mocowane są zaraz za chłodnicą, tak więc przesuwają się w szczelinie i nie potrzeba mocowania. Takie proste i sprytne rozwiązanie. mam nadzieję, że się Tobie przyda do modelu.

Dziękuję za zainteresowanie tym tematem. na samym początku tak właśnie chciałem zrobić, ale później doszedłem do wniosku, że trochę to będzie naciągane, bo:
-jeśli jest to tylko wetknięte w ynnę", to niemiaszki uciekając zabrali by kaem ze sobą;
-jeśli pozostawimy MG, to aby wyglądało prawdopodobnie musiałby tam być martwy szkop, a ja takiego modelarstwa nie lubię;
-jeśli uciekali w pośpiechu, to na pewno nie zawracali by sobie głowy demontowaniem broni z jakiegoś bardziej skomplikowanego stojaka.
Tak sobie to tłumaczę. Zacząłem już nawet dłubaninę przy tej podstawie wg rysunku o którym wspominałem na początku. Jak coś więcej będzie widać to zaprezentuję.
Jeszcze raz dzięki za pomoc DaSk

Wodzik ja nie zgadzam się z twoją argumentacją .Na wojnie dzieją się różne rzeczy i pozostawienie broni maszynowej na stanowisku zdaża się często .Przykład z Westerplatte -pozostawienia ckm na placówce Prom.
Ponieważ robisz model w skali 1-35 zostawiając ckm na stanowisku pokazujesz również sposób mocowania broni w tobruku -wielkość modelu ładnie to pokaże - a tego widoku próżno szuać w rzeczywistości.Model pokaże to czego nie ma

Witam

Przede wszystkim milo ze zerknales na moja strone www. Nie ma na niej wiele informacji ktore zgromadzilem, glownie z braku czasu na aktualizacje.
Przechodzac do ringa58 - dolaczam tutaj schemat z instrukcji opracowanej przez amerykanow w marcu 1944 roku. Interesujacy jest rysunek szczegolu na samym dole - szyny po ktorej poruszal sie MG.
Szczegolnie interesujacy jest dopisek sand" czyli piach. Szczegol ale pewnie istotny. Po co tam piach?
W kazdym razie moze rysunek bedzie ci pomocny w wykonaniu dioramy.

Pozdrawiam
Art_noise

• 3 weeks later...

Witam.
Dzięki Art_noise za informacje. Faktycznie, bardzo zastanawiająca jest ta rola piasku w rynnie. Nie przychodzi mi do głowy żadne logiczne wytłumaczenie jego zastosowania. Może niejako uszczelniał" aby woda nie spływała do środka?? Trochę naciągana teoria, ale naprawdę nie umiem tego logicznie wytłumaczyć. Co do zwymiarowania tej studzienki, to udało mi się znaleźć jakiś niemiecki plan, na którym była ona dokładnie przedstawiona i na tej podstawie wykonałem swój modelbyły tam również podane wymiary kątownika, po którym porusza się wózek (40x40x5). O piasku nie było tam wspomniane. A może po prostu nasypał się tam, że tak powiem, samoistnie? Jeśli na tym pierścieniu nie był zamontowany wózek z MG, to chyba nikt by tego nie czyścił, bo po co? W każdym razie jest to zastanawiające...
Na razie wykonałem ten pierścień i podstawę pod karabin- jest to taka polowa modyfikacja trójnogu.

A tak to wygląda na schronie. Ten MG 42 pozuje tylko do zdjęcia, bo przewidziałem tam 34 w wersji czołgowej- czyli bez kolby. Ot, tak na zasadzie takiej, że niemiaszki zmajstrowali sobie taki wynalazek z czego popadło...
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie