tamitu Napisano 25 Luty 2004 Autor Napisano 25 Luty 2004 czy ktoś może pomóc w identyfikacji tego przedmiotu:gładkolufowy o kalibrze 12.7mm
Monsun Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Kurde Gumbas, rakietnica to nie jest na pewno. Wydaje mi się, że jest to jednostrzałowy Laufeuchex produkowany m.in. we Francji oraz Belgii.PozdrMarcin
Romel79 Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 musze cię rozczarować , ja ten sprzęt miałem w rękach jakiś czas temu i napewno to jest rakietnica , wygląda troche dziwnie bo jest otwarta , a pozatym jest centralnego zapłonu więc twoja opinia jest napewno błędna
gumbas Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Nie znam się dobrze na broni, ale wydaje mi się, że jest to rakietnica. Obok daje zdjęcie z gazet wojennych jest tam przedstawiona rakietnica typu Walther.
mietek Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Rakietnice nie miały 12,7 mm!!!Raczej pistolet typu salonowo-sportowego, podobne na:http://site.voila.fr/collectionarme/salon.htmJednak nie amunicja Lafeuchaux, bo jak napisano ten wygląda na centralny.
Romel79 Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Nie był bym taki pewny że to pistolet typu salonowo-sportowego bo w przeciwieństwie do tamtych ten jest z 20 wieku , połowa jego jest wykonana z aluminium , a jeśli chodzi o kaliber to żeczywiście dziwny jak na rakietnice
tamitu Napisano 25 Luty 2004 Autor Napisano 25 Luty 2004 sorki na pierwszym zdjęciu to coś" jest rzeczywiście otwarte , tu w stanie zamkniętym , dźwigienka zaznaczona na zdjęciu służy do otwierania i zamykania tego przedmiotu"
Monsun Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Romel79 rakietnica to nie jest na pewno, przede wszystkim ze względu na sam kaliber. Poszperam po necie i po książkach, to zobaczymy dokładnie z czym tu mamy do czynienia. Wiem, że gdzieś widziałem już taki pistolet, tylko nie jestem w stanie sobie tego przypomnieć. Wysunąłem tezę o Lafeucheux, bo giwerka ta przypomina te właśnie rewolwery, no ale mogłem się pomylić. Aha ... czy są może jakieś bicia na tym pistolecie? PozdrMarcin
dago Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Nie jestem znawcą...ale, czy rakietnice mają przyrządy celownicze? Pozdrawiam
Romel79 Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Wydaje mi się że jest to takrze dziwny kaliber jak na pistolet z 20 wieku .Być może jest to jakiś pistolet na naboje śrutowe ? a co do przyżądów celowniczych to jest sama muszka więc celny to on nie był .
Romel79 Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Sorry . widziałem się z właścicielem i okazało się że cały jest metalowy , poprostu ktoś usunoł oksyde z szkieletu i wyglądało to jak aluminium , pistolet nie posiada zadnych bić , ani gwintu w lufie , iglica nie jest połączona z kurkiem tylko jest umieszczona w szkielecie .
Gość Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Prawdopodobnie jest to pistolet na nabój śrutowy cal.410(10.4mm)stosowany do polowania na gryzonie i króliki.Coś w rodzaju tzw. strzelby ogrodowej.
Monsun Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Witam,przecież tamitu wyraźnie napisał, że kaliber pistoletu, to 12,7 mm. Wydaje mi się, że nabój nie był śrutowy. A porównanie tego pistoletu z lekką śrutówką na króliki jest raczej nie na miejscu.PozdrMarcin
Gość Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Swoją opinię oparłem na zdjęciu i opisie prawie identycznego pistoletu z książki Pistolety i Rewolwery" majora Fredericka Myatta wyd.Espadon Warszawa 1993.Zgodnie z tym opisem pistolety te były przeznaczonewłaśnie do polowania na króliki i inne gryzonie.Kosztowały kilka funtów i można je było kupić w każdym sklepie żelaznym bez żadnych formalności.Poniewąż broń ta stała się ulubionym narzędziem kłusowników (prawdopodobnie ze względu na łatwośćukrycia) w 1937r. wprowadzono w Wielkiej Brytanii zakaz produkcji i posiadania tej broni.Natomiast można posiadać strzelby gładkolufowe o odpowiedniej długości lufy np. strzelba ogrodowa Falco Alberto Bruno na nabój śrutowy cal.9mm ma lufę długości ok. 700 mm gdzie wystarczyła by lufa długości ok 400 mm.(Współczesna broń myśliwska i wyczynowa" Jan Stevenson wyd. Espadon Warszawa 1994).Taka długa lufa to chyba po to aby nie można było ukryć broni pod ubraniem.
Romel79 Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Pistolet ma gładką lufe i komore na łuski z wystającom kryzą , więc chyba to jednak śrutówka .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.