lesiu1963 Napisano 5 Lipiec 2009 Autor Napisano 5 Lipiec 2009 Ta monetka wyskoczyła mi jako folia aluminiowa"Pomyślałem, że to cieniutkie sreberko.A na sreberko dobre jest kilka kropel cytryny wkropione do wody ;)I jak ten idiota zostawiłem ją czyli monetę nie na kilka - kilkanaście minut w cytrynce" - ale na kilka godzin. To jest jedna jej strona - za chwilę wkleję drugą stronę- dla przestrogi.
lesiu1963 Napisano 5 Lipiec 2009 Autor Napisano 5 Lipiec 2009 Tak zniszczyłem monetkę.Teraz już nie używam nawet cytryny - tylko oliwkę.Patyna dodaje uroku monecie.
rudy992 Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 lesiu1963, szkoda monety ale już tego nie cofniesz a na przyszłość jeśli nie masz pewności co do metalu z jakiego jest wykonana moneta i czym czyścić to pytaj. Tutaj każdy z chęcią odpowie na twoje pytania. :)
lesiu1963 Napisano 5 Lipiec 2009 Autor Napisano 5 Lipiec 2009 Teraz to jestem mądrzejszy.Jak to mówią: Mądry Polak po szkodzie"
Cyrograf15 Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Pytanie tylko czy to była moneta? Jakieś 20 lat temu były u nas modne Arafatki". Chusty z popszyszywanymi monetami, tyle że to nie były zwykle prawdziwe monety a jakieś podłe imitacje. Przypuszczam że to właśnie coś takiego, żadna strata. Dodatkowo bardzo prawdopodobne że to jakiś stop alu.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.