Mikesz64 Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 WitamPoszukuję chetnych do poszukiwań wrześniowych sztandarów. Wiem, że temat zainteresuje niektórych inni stwierdzą ze w tym temacie niewiele juz da sie zrobić. Mozliwe ze powstanie dokumentalny film o tych poszukiwaniach mam tez swoje tropy i sugestie możemy niebawem wybtać się na poszukiwania. Wszelkie pmysły sugestie i informacje na temat 7 pp i losów sztandaru mile widziane. Mim zdaniem został zakopany 9 IX w okolicah Iłży. Co wy na to? Kto dołaczy sie do poszukiwań?
Mikesz64 Napisano 6 Lipiec 2009 Autor Napisano 6 Lipiec 2009 Kazimierz Satora w ksiażce Opowieści Wrześniowych sztandarów" piodaje:Władysław Koszela z Jeleniej Góry, mjr w st.spocz., twierdzi, iż po rozbiciu 3 DP pod Iłżą sztandar 7 pp zakopano w lasku na wschód od Iłży. Towarzysz broni, który razem z nim zakopywał sztandar, pojechał w okresie okupacji w te okolice, lecz nie natrafił na ślad sztandaru".ale jest też inna naotatka:Sztandar 7 pp Leg. zakopał ppor.Wawrzyniec Nyzio w Zdołbunowie w domu przy ul. Piłsudskiego 146 w składzie o 3 komórkach, znajdujacym sie za domem" Czy wiadomo czy ktokolwiek sprawdzał na Ukrainie? Moim zdaniem sztandar jest pod Iłżą ale moze juz sie odnalazł od wydania ksiażki w roku 1990. Wiecie coś na ten temat?
armand Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Jak wzywasz oficjalnie do pospolitego ruszenia, to powinieneś oznajmić, że posiadasz zezwolenie WKZ na takie poszukiwanie zabytku. Jeżeli jeszcze go nie masz, to wystąp oficjalnie o zgodę.
Mikesz64 Napisano 6 Lipiec 2009 Autor Napisano 6 Lipiec 2009 Rozumiem, i uspakajam - sprawa będzie oficjalna i mocno nagłośniona. Nie tylko zezwalania z WKZ ale także zaangażują się regionalne muzea, harcerze i mam nadzieję towarzystwa rekonstrukcji wrześniowych i kombatanci oraz mam nadzieję miasto Chełm z którego to 7 pułk pochodził. Nawet jeśli sztandaru nie uda się odnaleźć to powstanie film dokumentalny na ten temat, na który już pozyskujemy fundusze za pośrednictwem jednej z fundacji. Na tym etapie sprawdzamy hipotezy poszlaki archiwa i szukamy ludzi, wsparcia świadków itp. Oczywiście odnaleziony sztandar zostanie przekazany do muzeum odkrywcom wystarczy chwała i satysfakcja... :)Chcemy też stworzyć dokumentację aby inni poszukiwacze nie wyważali drzwi już otwartych i nie sprawdzali w nieskończoność przetartych już tropów.
kagashi Napisano 3 Maj 2016 Napisano 3 Maj 2016 Witam, ja również natrafiłem na wątki o ukryciu sztandaru 7ppleg. Mieszkam w okolicy Iłży i jeśli czas pozwoli to trzeba szukać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.