Skocz do zawartości

Sztandar 7 pułku piechoty legionów z Chełma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Poszukuję chetnych do poszukiwań wrześniowych sztandarów. Wiem, że temat zainteresuje niektórych inni stwierdzą ze w tym temacie niewiele juz da sie zrobić. Mozliwe ze powstanie dokumentalny film o tych poszukiwaniach mam tez swoje tropy i sugestie możemy niebawem wybtać się na poszukiwania. Wszelkie pmysły sugestie i informacje na temat 7 pp i losów sztandaru mile widziane. Mim zdaniem został zakopany 9 IX w okolicah Iłży. Co wy na to? Kto dołaczy sie do poszukiwań?
Napisano
Kazimierz Satora w ksiażce Opowieści Wrześniowych sztandarów" piodaje:
Władysław Koszela z Jeleniej Góry, mjr w st.spocz., twierdzi, iż po rozbiciu 3 DP pod Iłżą sztandar 7 pp zakopano w lasku na wschód od Iłży. Towarzysz broni, który razem z nim zakopywał sztandar, pojechał w okresie okupacji w te okolice, lecz nie natrafił na ślad sztandaru".
ale jest też inna naotatka:
Sztandar 7 pp Leg. zakopał ppor.Wawrzyniec Nyzio w Zdołbunowie w domu przy ul. Piłsudskiego 146 w składzie o 3 komórkach, znajdujacym sie za domem"

Czy wiadomo czy ktokolwiek sprawdzał na Ukrainie? Moim zdaniem sztandar jest pod Iłżą ale moze juz sie odnalazł od wydania ksiażki w roku 1990. Wiecie coś na ten temat?
Napisano
Jak wzywasz oficjalnie do pospolitego ruszenia, to powinieneś oznajmić, że posiadasz zezwolenie WKZ na takie poszukiwanie zabytku. Jeżeli jeszcze go nie masz, to wystąp oficjalnie o zgodę.
Napisano
Rozumiem, i uspakajam - sprawa będzie oficjalna i mocno nagłośniona. Nie tylko zezwalania z WKZ ale także zaangażują się regionalne muzea, harcerze i mam nadzieję towarzystwa rekonstrukcji wrześniowych i kombatanci oraz mam nadzieję miasto Chełm z którego to 7 pułk pochodził. Nawet jeśli sztandaru nie uda się odnaleźć to powstanie film dokumentalny na ten temat, na który już pozyskujemy fundusze za pośrednictwem jednej z fundacji. Na tym etapie sprawdzamy hipotezy poszlaki archiwa i szukamy ludzi, wsparcia świadków itp. Oczywiście odnaleziony sztandar zostanie przekazany do muzeum odkrywcom wystarczy chwała i satysfakcja... :)
Chcemy też stworzyć dokumentację aby inni poszukiwacze nie wyważali drzwi już otwartych i nie sprawdzali w nieskończoność przetartych już tropów.
  • 6 years later...
Napisano
Witam, ja również natrafiłem na wątki o ukryciu sztandaru 7ppleg. Mieszkam w okolicy Iłży i jeśli
czas pozwoli to trzeba szukać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie