Skocz do zawartości

Bitwa pod Kozienicami 06.04.1656

Rekomendowane odpowiedzi

Stefan Czarniecki już 6 kwietnia był w Zwoleniu. Tu dowiedział się o odwrocie Fryderyka. Przyspieszył natychmiast tempo marszu, by zaskoczyć tylne straże nieprzyjaciela. Dopadł Szwedów pod Kozienicami. Rozgromił ariergardę złożoną z 240 rajtarów i dragonów pod dowództwem Tornskjölda. Margrabia dowiedziawszy się o wszystkim przyspieszył kroku i nocą z 6 na 7 kwietnia dotarł do Warki. Tu połączył siły z oddziałem Rittera, który ciągnął od Radomia z kilkuset wozami łupów. Przez całą noc Szwedzi przeciągali swe tabory mostem na Pilicy. Nie doceniali szybkości polskiej jazdy, liczyli, że zdążą jeszcze ujść z łupami. W tym czasie Stefan Czarniecki poczekał w Kozienicach na przybycie chorągwi Jerzego Lubomirskiego, a następnie zdecydował się na nocny pościg. Rankiem 7 kwietnia margrabia Fryderyk kazał zerwać most na Pilicy i ruszył do Warszawy. O świcie jednak wojska Czarnieckiego dotarły na przedpola rzeki.

Bitwa ze Szwedami - okolica obecnego jeziora kozienickiego, dawne koryto Wisły.Na dnie do tej pory znajduję się resztki zbroi itp. (jakby ktoś reflektował :P)

• 4 months later...
Cześc Sorki EAGLE11, że nie odpisałem szybko. Codziennie przeglądam forum, ale jakoś tyle wątków, że nie mogę sie jeszcze połapac. Ja jestem spod Świdnika. Mieszkam w domku. Właśnie zaczynam przygodę z historią. Zawsze się nią interesowałem w końcu dojrzałem do tego jak byłem w delegacji pod Mirosławcem i tam troche po lasach chodziliśmy z zepsutym troche wykrywaczem. Ile za to łusek nakopaliśmy. Bardzo mi sie to spodobało. Mam od kilku dni proxime rutusa.

Ja też początkujący jestem, skarbów po Czarnieckim nie szukałem i raczej nie będe, bo: dawno to było i może być ciężko coś jeszcze trafić w przyzwoitym stanie, a po drugie takimi staruszkami to się archeo może zainteresować poprzez jakieś uprzejmego gapia ;)
pozdro

Dobrze piszerz. Ja dzisiaj dostalem ksiązke pamietniki z Iwojny swiatowej, dotyczą walk na terenia lubelszczyzny. Zaczne ja czytac to moze gdzies sie wybiore wg ksiazki. Musze tylko rozczaic piszczalke bo jakos dziwnie piszczy.Pokazywala mi jakies wartosci +30, skakalo to to ton wysoki, jak zaczalem kopaz to pokazało na -50 i ton niski wydobyłem kawalek odłamka. I sie zawiodłem. 20 minut chodzilem na dynamicznym.

heh...Narazie oookazjonalnie, nie posiadam własnego wykrywacza, tylko od czasu do czasu tata pożycza z pracy (tzn.bierze na kilka dni i oddaje gdy jest potrzebny). Nadrabiam to dużą ilością czytania, przeglądania map i gdy już kupię wykrywacz to na długi czas nie zabraknie mi miejscówek.
Przeglądam cały czas serwisy aukcyjne i gdy tylko trafi się jakaś solarka albo first w DOBREJ cenie to łykam ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie