siesko Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Napisano 27 Czerwiec 2009 witam ,moze ktos wie czy da rada dopasowac gotowa cewke z innego wykrywacza???
ALL Napisano 27 Czerwiec 2009 Napisano 27 Czerwiec 2009 Witam.Trudno będzie Ci dobrać taką sonde.Napewno powinna to być sonda symetryczna,gdzie cewki nawijane są bifilarnie.Cewka nadajnika zestrojona na F= 4950Hz , a odbiornika 5200Hz.ALL.
kusy750 Napisano 1 Lipiec 2009 Napisano 1 Lipiec 2009 witam. podczepię się pod temat, wzbudza mi się bardzo ALL przy gwałtowniejszych ruchach ale także sam z siebie, i tu moje pytanie czy winą za to może być to że używam zwykłych baterii a nie aku. używałem zarówno 12 paluszków" jak i 2 baterii 9v. i działanie wykrywacza jest takie samo, próbowałem zmniejszać czułość i inne parametry raczej bez rezultatu chociaż jak zmniejszę czułość tak na 5 to jakby mniej się wzbudza, ogólnie wykrywacz jak coś znajdzie daje sygnał bardziej wyrazisty niż przy wzbudzaniu, ale przeszkadza ono podczas użytkowania, pozdr.
ALL Napisano 1 Lipiec 2009 Napisano 1 Lipiec 2009 Witam.Wzbudzanie może mieć różne przyczyny.Np. sznurowadła w butach z metalowymi końcówami, źle ułożony kabel na stelażu a powinien ściśle przylegać do niego,było już o tym na forach.Będąc w terenie , podnieś sonde na odległość około 1 metra od ziemi i potrząsaj na tej wysokości sondą [przy włączonym wykrywaczu] i pokręcaj powoli pokrętłem Balans Grund od " do 10" na skali.W którymś położeniu pokrętła wykrywacz powinien przestać się wzbudzać.Jeśli zakłócenia nie ustąpią, to dupa mokra,coś nie tak z balansem gruntu.Balans gruntu w dynamikach, najlepiej jest ustawić w następujący sposób.Włączamy pin-point, sonde unosimy do góry i opuszczamy w strone gruntu na odległość około 8 cm ,wykrywacz nie powinien reagować na grunt,ale opuszając sonde na odległość prawie styk z gruntem ,wykrywacz powinien zareagować dźwiękiem.I wtedy jest OK.Straty w gruncie sa wtedy duzo mniejsze.ALL.
kusy750 Napisano 4 Lipiec 2009 Napisano 4 Lipiec 2009 dzięki za wskazówki jak się wybiorę w teren i sprawdzę to dam znać co i jak. pozdr.
kusy750 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 witam ponownie dostroiłem wykrywacz wedle wskazówek i przestał się wzbudzać dopiero przy samym końcu skali balansu gruntu niby działa lepiej bo nie popiskuje co chwila ale terz mu się zdarza, mój wykrywacz to wersja bez pin-pointa pozdr.
ALL Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Pin-point ,jest potrzebny.Przy jego pomocy można precyzyjnie dostroić wykrywacz do gruntu.ALL.
kusy750 Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 rozumiem, ale jak moja wersja jest bez pin pointa to pozostaje chyba metoda na dostrajanie w powietrzu pokrętłem regulującym balans gruntu?
ALL Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Witam.Lepiej jest dołożyć układ pin-pointa.Można ostatecznie poprawić elektronikę przesuwnika balans grunt.ALL.
kusy750 Napisano 10 Lipiec 2009 Napisano 10 Lipiec 2009 dzięki za odp. polatam jeszcze w terenie jak będzie coś nie tak to poproszę człowieka który składał posiadany prze zemnie wykrywacz o przegląd, na razie jest lepiej pozdr.
sindbad Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 A ja stoję na stanowisku, że da się wstawić sondę od Whitesa, oczywiście delikatnie modyfikując układ.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.