Skocz do zawartości

pytanie czy do all mozna zamontowac gotowa cewke od innego wykrywacza?

siesko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Trudno będzie Ci dobrać taką sonde.Napewno powinna to być sonda symetryczna,gdzie cewki nawijane są bifilarnie.Cewka nadajnika zestrojona na F= 4950Hz , a odbiornika 5200Hz.
ALL.
Napisano
witam. podczepię się pod temat, wzbudza mi się bardzo ALL przy gwałtowniejszych ruchach ale także sam z siebie, i tu moje pytanie czy winą za to może być to że używam zwykłych baterii a nie aku. używałem zarówno 12 paluszków" jak i 2 baterii 9v. i działanie wykrywacza jest takie samo, próbowałem zmniejszać czułość i inne parametry raczej bez rezultatu chociaż jak zmniejszę czułość tak na 5 to jakby mniej się wzbudza, ogólnie wykrywacz jak coś znajdzie daje sygnał bardziej wyrazisty niż przy wzbudzaniu, ale przeszkadza ono podczas użytkowania, pozdr.
Napisano
Witam.
Wzbudzanie może mieć różne przyczyny.Np. sznurowadła w butach z metalowymi końcówami, źle ułożony kabel na stelażu a powinien ściśle przylegać do niego,było już o tym na forach.Będąc w terenie , podnieś sonde na odległość około 1 metra od ziemi i potrząsaj na tej wysokości sondą [przy włączonym wykrywaczu] i pokręcaj powoli pokrętłem Balans Grund od " do 10" na skali.W którymś położeniu pokrętła wykrywacz powinien przestać się wzbudzać.Jeśli zakłócenia nie ustąpią, to dupa mokra,coś nie tak z balansem gruntu.Balans gruntu w dynamikach, najlepiej jest ustawić w następujący sposób.Włączamy pin-point, sonde unosimy do góry i opuszczamy w strone gruntu na odległość około 8 cm ,wykrywacz nie powinien reagować na grunt,ale opuszając sonde na odległość prawie styk z gruntem ,wykrywacz powinien zareagować dźwiękiem.I wtedy jest OK.Straty w gruncie sa wtedy duzo mniejsze.
ALL.
Napisano
witam ponownie dostroiłem wykrywacz wedle wskazówek i przestał się wzbudzać dopiero przy samym końcu skali balansu gruntu niby działa lepiej bo nie popiskuje co chwila ale terz mu się zdarza, mój wykrywacz to wersja bez pin-pointa pozdr.
Napisano
rozumiem, ale jak moja wersja jest bez pin pointa to pozostaje chyba metoda na dostrajanie w powietrzu pokrętłem regulującym balans gruntu?
Napisano
Witam.
Lepiej jest dołożyć układ pin-pointa.Można ostatecznie poprawić elektronikę przesuwnika balans grunt.
ALL.
Napisano
dzięki za odp. polatam jeszcze w terenie jak będzie coś nie tak to poproszę człowieka który składał posiadany prze zemnie wykrywacz o przegląd, na razie jest lepiej pozdr.
  • 5 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie