gpolus Napisano 26 Czerwiec 2009 Autor Napisano 26 Czerwiec 2009 witajcieczy ktos z was wie cos wiecej niz podaja ksiązki na temat potyczki w lesie stronno (dębowa góra)35pp podczas odwrotu na bydgoszcz w terenie oprócz pomnika niezabardzo widac sladów po walkach. pozdrawiam
tatar Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 A o jakie ślady ci chodzi.Jeżeli szukasz okopów,to może ich nie być.
gpolus Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Napisano 28 Czerwiec 2009 witaj okopów to sie nie spodziewam ale moze są gdzies jakies slady po działaniach 35pp tzn. dołki strzeleckie lub inne fanty". no ja znalazłem pare łusek od mausera prod polskiej i niemieckiej i jakies łuski od naboi mysliwskich:) pare odłamków a co najsmieszniejsze wszytko na drodze a nie miedzy drzewami. w ksiazkach opisują ze resztki pułku skupione były na obszarze 400x600m tylko lokalizacja tego zgrupowania jest niejednoznaczna. puki co pomnik w lesie był dla mnie wyznacznikiem miejsca walki ale jak wiadomo z pomnikami stawia sie je niekoniecznie w miejscach walki a w ich okolicach. moze ktos dysponuje jakimis informnacjami na temat dokładniejszej lokalizacji zgrupowania 35pp w lesie stronno?pozdrawiam
artur.golata Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 temat znany, szukalem prawie rok - bezskutecznie, co do pomnika to chyba dotyczy on pomordowanych mieszkancow Koronowa...miejscowi nie wiele pamietaja...i niewiele mowia o tamtym okresie...odezwij sie priv to pogadamygg 1091373
Slav76 Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Witamszukaliśmy z moim kumplem jakiś czas temu tego miejsca w lesie Stronno i udało się nam znaleźć obszar 400x600m tylko były tam same łuski polskie i niemieckie kilkanaście zardzewiałych naboi oraz części uprzęży i pogięte podkowy... Ale tak jak piszą w początkowej fazie bitwy kolumna marszowa 35pp była rozciągnięta na 1,5km wiec będziemy szukać dalejpozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.