rozi Napisano 26 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Witam. Jak w temmacie. Co to za jednostka siedzie w tym bunkrze? Po opaskach nie idzie doczytac.. Czy to moze byc GD czy to jakaś filmowa abstrakcja mieszania odznaczeń..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Sam film widziałem dosyć dawno, ale to że ktoś nosi na zachodnim froncie opaskę dywizji GD to nie musi wcale być błąd. Żołnierzom WH i SS często przysługiwała możność noszenia opasek jednostek, w których wcześniej służyli, jako pamiątka. Np. opaski AFRIKA", przysługujące weteranom walk w DAK. Co prawda przykład z SS, ale jest taka książka Utracony honor, zdradzona wiara". Były żołnierz LSSAH po różnych perypetiach został w 1945 jako lekarz oddelegowany do 36 dywizji SS Dirlewanger". Cały czas nosił swoją opaskę z Leibstandarte, swoją drogą nawet po tym jak po klęsce ofensywy na Węgrzech wydano rozkaz zakazujący m.in żołnierzom LAH nosić owej opaski. Tak więc sama opaska nie musi być błędem w owym filmie, bo teoretycznie jej właściciel mógł przewinąć się przez ową dywizję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozi Napisano 26 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Czyli? Bo nie chodziło tu o opaski.. Nic nie mogłem na nich wyczytać dlatego strzelam ze to może być Grossdeutschland.. A pytanie nadal aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Wspominałeś o opaskach że nie idzie ich odczytać i że może to GD:). Nie wiem gdzieś mam płytkę z tym filmem więc może niedługo sprawdziłbym co to z nimi było, chyba że ktoś wcześniej ubiegnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Żołnierze jednostki Grossdeutschland poza opaską naramienną mieli jeszcze na naramiennikach splecione litery GD i w filmie widać,że niektórzy żołnierze mają coś takiego.Ale czy jest to akurat GD to ciężko mi powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozi Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2009 Zgadza się i na to też zwróciłem uwagę lecz to co oni tam maja, a mają (coś) nie przypomina liter GD. I z tąd zacząłem się zastanawiać bo film calkiem fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.