Skocz do zawartości

Radymno 2WŚ -pytanie o okoliczne walki

Smeagol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich
Zainspirowany historiami babci jak to za okupacji... i mamy o tym ile ona po śmierci dziadka kawałków czołgu" i samolotu kazała na złom wywieźć mam pytanie czy ktoś nie zna publikacji (lub jakichś innych źródeł) w których byłyby opisane szczegółowo okoliczne starcia w trakcie ostatniej wojny. Ciekawią mnie szczególnie straty w sprzęcie i dokładne lokalizacje ruchów jednostek.
Z tego co wiem to 22 lipca 1944, niemiecka 24 Dywizja Pancerna próbowała zatrzymać 11 Korpus Pancerny Gwardii na linii Sanu. Kilkakrotnie rosjanie próbowali przedrzeć się na południe od Radymna po czym przerzucili atak na stronę północną i dopiero tam im się to udało.
Osobną historią są działania 10 Brygady Kawalerii Maczka przeciwko 4 Dywizji Lekkiej które mogły mieć miejsce około 10 września 1939r -pytanie czy któraś ze stron utraciła wtedy jakiś sprzęt?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek info.
  • 1 month later...
  • 3 months later...
Napisano
Witam kolego.Jest ksiażka opisujaca dośc dobrze walki w okolicach Radymna.Mam ją w domu, wiec nie pamiętam tytułu.Moze jutro ci podam jak znajde.Z tego co pamiętam szczegolnie zacięte walki byly w okolicach Ostrowa i Wysocka po przejsciu przez San.Nie obiecuję ale poszukam i ci podam.Pozdrawiam.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam kolegę.Wkońcu znalazłem tą książkę.Podaję autora i tytuł :wycięskie lato"autor-Witold Szymczyk.Krajowa Agencja Wydawnicza Rzeszów 1977 rok.szukaj w bibliotekach.W razie czego zawsze mozemy pogadac.Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie