Skocz do zawartości

Schweden Schanze K.D. warto zbadać?

majos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam ostatnio w mojej okolicy znalazłem na niemieckiej mapie obiekt oznaczony jako Schweden Schanze K.D. po dość sporych przygodach znalazłem to miejsce co niebylo łatwe [w środku pól i rozlewisk, a wygląda ono tak okrąg średnica gdzieś 50-60 metrów z obsypanym nasypem w środku dołek grube dęby gdzieś 300 letnie co można by tam znależć i czy warto szukać ? dodam ,że tereny odzyskane po 45 i chyba z tubylców mało kto wie co tam było z góry dzieki za odpowiedzi, jak kto chce moge dodać zdjęcia
Napisano
będzie to prawdopodobnie grodzisko czyli ochrona archeologiczna więc nie warto tam wchodzić z wykrywaczem
ale zdjęcia możesz sobie porobić
Napisano
pytanie
a gdzie mogwe sprawdzić czy jest to objekt archeo bo nigdzie o tym miejscu niema słowa

odpowiedź
delegatura WKZ

- na 90 % jest w ewidencji...

a tu - nie rozumiem:
niestety niema tego obiektu chyba że jako stanowisko archeologiczne a takiego wykazu niema

delegatura WKZ przechowuje takowe wykazy, stanowisk archeologicznych...
Napisano
majos jezeli nie ma ich w wykazie to nie oznacza że nie sa to stanowiska w twojej okolicy jest kilka których nie ma
w wykazie więc kopac nie warto nie wiem o którym mówisz ale przy jednym jest uprawa porzeczek :)i jest to grodzisko
zachowało sie 3/4 wału właściciele wporzadku można pogadać
opwiadali ze starajac się o pozwolenie wykarczowania chaszczy musieli starac sie o pozwolenie od WKZ
ot taka ciekawostka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie