majos Napisano 20 Czerwiec 2009 Autor Napisano 20 Czerwiec 2009 witam ostatnio w mojej okolicy znalazłem na niemieckiej mapie obiekt oznaczony jako Schweden Schanze K.D. po dość sporych przygodach znalazłem to miejsce co niebylo łatwe [w środku pól i rozlewisk, a wygląda ono tak okrąg średnica gdzieś 50-60 metrów z obsypanym nasypem w środku dołek grube dęby gdzieś 300 letnie co można by tam znależć i czy warto szukać ? dodam ,że tereny odzyskane po 45 i chyba z tubylców mało kto wie co tam było z góry dzieki za odpowiedzi, jak kto chce moge dodać zdjęcia
talgo Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 będzie to prawdopodobnie grodzisko czyli ochrona archeologiczna więc nie warto tam wchodzić z wykrywaczemale zdjęcia możesz sobie porobić
majos Napisano 21 Czerwiec 2009 Autor Napisano 21 Czerwiec 2009 a gdzie mogwe sprawdzić czy jest to objekt archeo bo nigdzie o tym miejscu niema słowa
kopijnik2 Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 delegatura WKZ- na 90 % jest w ewidencji...
majos Napisano 21 Czerwiec 2009 Autor Napisano 21 Czerwiec 2009 niestety niema tego obiektu chyba że jako stanowisko archeologiczne a takiego wykazu niema
kopijnik2 Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 pytaniea gdzie mogwe sprawdzić czy jest to objekt archeo bo nigdzie o tym miejscu niema słowaodpowiedźdelegatura WKZ- na 90 % jest w ewidencji...a tu - nie rozumiem:niestety niema tego obiektu chyba że jako stanowisko archeologiczne a takiego wykazu niemadelegatura WKZ przechowuje takowe wykazy, stanowisk archeologicznych...
talgo Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 majos jezeli nie ma ich w wykazie to nie oznacza że nie sa to stanowiska w twojej okolicy jest kilka których nie maw wykazie więc kopac nie warto nie wiem o którym mówisz ale przy jednym jest uprawa porzeczek :)i jest to grodziskozachowało sie 3/4 wału właściciele wporzadku można pogadaćopwiadali ze starajac się o pozwolenie wykarczowania chaszczy musieli starac sie o pozwolenie od WKZot taka ciekawostka
majos Napisano 25 Czerwiec 2009 Autor Napisano 25 Czerwiec 2009 dzieki poszukam jeszcze ale i tak tam poleze a kopać niemusze piekna okolica :}
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.