Skocz do zawartości

Bunkier (?) w Jastarni

Gość slw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
W Jastarni, a konkretnie jej części zwanej Bór (czyli od strony Juraty) jest taki dziwny bunkier o którym nie znalazłem nigdzie info.
Byłem tam kilka lat temu i z pamięci to jest to na tyłach DW. Relaks, bodajże miłościwie nam panującej TP S.A., pomiędzy torami a w/w. Jest dość dużym prostopadłościamem, teraz wystaje z piasku na bodaj 3m.? Brak otworów w ścianach, pewnie zasypane bo gdzie wejście? Na górze wgłębienie i w chyba jednym narożniku studzienka zejściowa w dół. Tyle pamiętam. Czy ktoś może powiedzieć co to jest?
pzdr,slw.
Napisano
Będę wdzięczny, wybieram się tam w te wakacje z rodzinką i warto wiedzieć na co człowiek patrzy i gdzie sie wdrapuje.
Myślałem czy to nie podstawa pod działo lub dalmierz ale jakoś mi to nie pasuje...
Napisano
Ze względu na skąpy opis niewiele mogę wywnioskować ale sądząc po położeniu (Bór, od strony pełnego morza?) trafiłeś na element kompleksu 3 baterii artylerii stałej. Kompleks składa się z części ogólnowojskowej i fortyfikacyjnej. Część fortyfikacyjna składa się z:
1) 4 stanowisk dział 152 mm ze schronami na amunicję i dla załogi (wybudowane w 1955),
2) centrali artyleryjskiej(1955),
3) punktu kierowania ogniem, kiedyś była tam stacja radiolokacyjna (1956 r.),
4) dwóch magazynów amunicji (powstały przed 1939 r. potem zmodernizowane w 1957 r.). Ponadto jest tam:
5) schron d-cy plutonu ogniowego (1956),
6) zapasowy punkt kierowania ogniem (1956),
7) dwa schrony dla reflektorów prawego i lewego (1956)
8) punkt obserwacyjny (1955)
9) hydrofornia z elektrownią (1956).
Uff..sporo tego :-) a wszystko to już zabytki. Podam jeszcze znane mi orientacyjne powierzchnie niektórych budowli, może po wielkości sobie dopasujesz: 1)-308 m. 3)-62 m, 4)-82 m, 5)-8 m, 6)-28 m.
Pozdrawiam
Napisano
BASa też warto odwiedzić.
A przy okazji: jak tam jest z magazynami amunicji 3 BAS? Znalazł ktoś drugi, bo chyba błędnie podają że były dwa... No chyba, że chodzi o te z greckiej" to łącznie byłoby trzy.
Napisano
Fakt, z magazynami jest w źródłach bałagan, raz autor podaje rok budowy 1956, dalej ten sam autor, rok budowy przed 1939" a modernizacja 1957 ?? no i gdzie jest drugi? a może chodzi cały czas o te z greckiej"?? a jeden się zawieruszył" :-) Pozdrawiam
Napisano
Na to wygląda, bo oba schrony były po wojnie odmalowane wewnątrz, a więc użytkowane. Bałagan w źródłach często bierze się stąd, że podawane są dane prosto z archiwum bez weryfikacji w terenie. Pozdrowienia.
Napisano
...w latach 80...dało sie jeszcze wejsć do srodka..w środku nawet czysto było... duzo piachu..(wejscie było jakby patrzeć po lewej rece tepsa.wtedy jeszcze tepsy nie było...po prawej morze...wysokie na moze 120 cm)...z dolnej kondygnacji po drabince wchodziło sie do góry ( do jednego pomieszczenia w rogach budowli)...na środku miejsce po dziale ale nie wiem po jakim....plot" chyba...godzinami za bajtla bawiliśmy sie w wojne....hmmmm to mowicie ze teraz nie da sie wejsc do srodka???? zasypane??? czy zapadł sie w piach?....pozdrawiam bastus
Napisano
Dzięki za info.
Nie pamiętam dokładnie wielkości, to było kilka lat temu a wtedy byłem jeszcze zupełnie normalnym człowiekiem, he,he.
Nie mniej niż kilkanaście m2, może ponad 20?
Nie znam dokładnie rozmieszczenia wszystkich instalacji na półwyspie, ale nie jestem pewien czy mówimy o tym samym miejscu. Chodzi o Jastarnię-Bór, sam Pd-Wsch skraj miejscowości. To cały czas jeszcze jest Jastarnia. Bunkier nie jest nad morzem, tylko między torami a szosą, na tyłach ośrodka wypocz., ul. Mickiewicza(?).
To może być podstawa pod dalmierz, tylko czy nie za niska?
I gdzie była bateria przez niego obsługiwana?
I jeszcze przypomniała mi się taka ciekawostka, może nie wszyscy zauważyli: latarnia na Helu jest jak wiadomo zbudowana przez Niemców i takoż wyposażona. Można sobie obejżeć piękne i całkiem wyraźne gapy na soczewkach...
pzdr,slw
Napisano
..lokalizacja sie zgadza....opis dotyczył od ktorej strony było wejscie do bunkara....jak przed nim stajemy...czyli szosa po lewej rece a tory i dalej morze (owarte morze) po prawej......za szosą osrodek wczasowy chyba posejdon"....
Napisano
Do bastus-a:
Dokładnie o to właśnie chodzi, wszystko się zgadza.
Raczej zasypane.
Napisano
Tak jak pisałem: to schron dalmierza. Plan można obejrzeć w Archeologii Wojskowej w artykule Bogusława Perzyka o bateriach Flak Kriegsmarine. Działa znajdowały się z kolei pomiędzy torami, a morzem.
Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie