Skocz do zawartości

Grzybole na wykopkach...

Filixxx

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 253
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,,,
Bardzo ładny grzyboool... :P
Aż mi się szkoda zrobiło, że nie mam już szans do końca wakacji skoczyć do lasu...
Pozdrawiam...
Napisano
Bardzo ciekawy watek, fajne jest to ze kopjac dolki i w sumje niszczac troche przyrode to jednak ja ruwniez baczniej obserwujemy, no i zjadamy he he. Sam sie kiedys na tym zlapalem i chodzilem z piszczalka po lesie fotografujac grzyby, a potem juz bez piszczalki i tylko z aparatem, a to jest juz grozne, prawie patologiczne! he he

Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczo grzybjazy

LT
Napisano
A tak dla scislosci:

Nr. 1 Jest to o ile sie orjetuje Conocybe Lactea a wiec jadalna, jest to maly grzybek i nawet nie ma dla niego Polskiej nazwy.

Nr. 2 To oczywiscie Borowik Szlachetny czyli Boletus Edulis mniam mniam…

Nr. 3 To zagadka, ale nie bede koleguw nudzic w zabawy typu ‘cieplo zimno’ kolega Belba ma racje garatuluje znajomosci tematu, jest to zeczywiscie odmjana Kozlaza Czerwonego czyli Leccinum Aurantiacum ale w Polsce nie wystepuje w tej ‘borowikowatej’ postaci. Zdjecie to robilem za granica.

Nr. 4 To jest Czeredniak Kolpakowaty czyli Coprinus Comatus. Jest czesto mylony ze swoim trujacym blizniakiem Czeredniakiem Pospolitym.

Ale kolega Krecik slusznie ostrzega! Czeredniak Kolpakowaty przedstawiony na tym zdjeciu jest jaknajbardziej trujacy! A to dlatego ze mozna go zbjerac tylko jak jest caly bjaly, kiedy zaczyna byc czarny jest juz trujacy. Wytwazaja sie substancje gnilne odpowiadajace trupjemu jadowi w mjesie.
Napisano
Natomjast ‘mutant’ kolegi Belby to Ganoderma Lucidum, co do tego jestem prawie pewien, a wyglada tak dziwnie bo mlode owocniki tak walsnie rosna, jesli kolega pujdzie na to mjejsce za jakis czas bedzie ten grzybek juz mniej ‘zmutowany’

Pozdro, LT
Napisano
Cieplo cieplo, tylko ze inna maszyna… he he Koledzy to prawdziwi detektywi. A przy okazji zapraszam do mojego pjerwszego watku, nie o grzybach ale tez chyba ciekawy.

http://www.odkrywca.pl/orginalna-bmw-sahara-wychodzi-z-ukrycia-po-64-latach,655254.html#655254

Pozdrawiam musze leciec, puzniej w nocy jeszcze moze sie odezwe jak juz ‘polatam’ he he

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie