MarcinF Napisano 8 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2009 Czy ktoś zechciałby szczegółowo opisać metodę uszczelniania obuwia stearyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 Roztapiasz stearynę (lepszy jest jednak pszczeli wosk) i smarujesz pędzlem podeszwę i jej okolice. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 bierzesz duży garnek w niego wkładasz mniejszy do mniejszego wkładasz wosk - czysty !!!! można kupić w sklepach pszczelarskich jako węzę -stearyna - zły pomysł - do dużego garnka wlewasz wodę i gotujesz - robisz tzw wodną kąpiel - inaczej spalisz wosk - musi utrzymywać się na granicy wrzeniabuty MUSZĄ być 1. suche 2. podgrzane - inaczej gorący wosk nie wniknie w skórę tylko utworzy na zewnątrz skorupę - buty będą wyglądały jak by je ktoś obrzygał jajecznicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 12 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Dziękuję za informacje. Mam pytania dotyczące szczegółów. Jak podgrzewać obuwie?Jak uszczelnić połączenie przyszwy z podeszwą? Mam konkretnie na myśli opinacze.Czy do tej operacji podeszwa musi być bez gwoździ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 grzałka do włosów do środka i jedziesz, co do opinaczy - na logikę - użyj mniszego pędzla, podeszwa zostaje jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 15 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2009 Dziękuję za wskazówki. Co od opinaczy to chodziło mi o tak nazywane trzewiki LWP i uszczelnienie połączenia podeszwy z przyszwą by tą drogą nie ciekło do wnętrza.Znajomy zasugerował, że do impregnacji można też użyć oleju jadalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 15 Czerwiec 2009 Share Napisano 15 Czerwiec 2009 Odradzam- jełczeje. Raczej pokost lniany. Wosk najlepszy jednakowoż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2009 A jak z uszczelniać połączenie podeszwy z przyszwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas Napisano 21 Czerwiec 2009 Share Napisano 21 Czerwiec 2009 ja osobiście impregnowałem (no bo raczej nie uszczelniałem) podeszwę roztworem stearyny w nafcie. Efekt...rewelacyjny. Buty używam w stajni, gdzie mają częsty kontakt także z amoniakiem i....podeszwy spisyja sie kapitalnie. Rotwór nakładany na ciepło swietnie penetruje podeszwę. Wierzch buta impregnowałem pokostem lnianym na ciepło. Szwy także. Do tego czeste pastowanie i... jeszcze nie przemokły.Przepis na impregnat (z epoki) znajdziesz na forum Cytadeli.Pozdrawima!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 13 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2009 Bardzo dziękuję kolegom za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.