Skocz do zawartości

Uszczelnianie obuwia

Rekomendowane odpowiedzi

bierzesz duży garnek w niego wkładasz mniejszy do mniejszego wkładasz wosk - czysty !!!! można kupić w sklepach pszczelarskich jako węzę -stearyna - zły pomysł - do dużego garnka wlewasz wodę i gotujesz - robisz tzw wodną kąpiel - inaczej spalisz wosk - musi utrzymywać się na granicy wrzenia
buty MUSZĄ być 1. suche 2. podgrzane - inaczej gorący wosk nie wniknie w skórę tylko utworzy na zewnątrz skorupę - buty będą wyglądały jak by je ktoś obrzygał jajecznicą.

Dziękuję za informacje. Mam pytania dotyczące szczegółów.
Jak podgrzewać obuwie?
Jak uszczelnić połączenie przyszwy z podeszwą? Mam konkretnie na myśli opinacze.
Czy do tej operacji podeszwa musi być bez gwoździ?

Dziękuję za wskazówki. Co od opinaczy to chodziło mi o tak nazywane trzewiki LWP i uszczelnienie połączenia podeszwy z przyszwą by tą drogą nie ciekło do wnętrza.
Znajomy zasugerował, że do impregnacji można też użyć oleju jadalnego.

ja osobiście impregnowałem (no bo raczej nie uszczelniałem) podeszwę roztworem stearyny w nafcie. Efekt...rewelacyjny. Buty używam w stajni, gdzie mają częsty kontakt także z amoniakiem i....podeszwy spisyja sie kapitalnie. Rotwór nakładany na ciepło swietnie penetruje podeszwę. Wierzch buta impregnowałem pokostem lnianym na ciepło. Szwy także. Do tego czeste pastowanie i... jeszcze nie przemokły.

Przepis na impregnat (z epoki) znajdziesz na forum Cytadeli.

Pozdrawima!!

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie