Skocz do zawartości

Odszedł ostatni żyjący żołnierz Gdyńskiego Szwadronu Krakusów.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30 maja 2009 r. w wieku 89 lat zmarł porucznik w stanie spoczynku Stanisław GÓRSKI, obrońca Wybrzeża z 1939 roku. Był On najprawdopodobniej ostatnim żyjącym żołnierzem Gdyńskiego Szwadronu Krakusów.
Cześć Jego Pamięci!
Uroczystości pogrzebowe ś.p. Stanisława odbyły się w środę, 3 czerwca 2009 r. o godz. 12.00 w kościele pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni a następnie na cmentarzu witomińskim.
W ostatniej drodze zmarłemu towarzyszyli członkowie Stowarzyszenia GRH LOW oraz szwoleżerowie 2 pułku ze Starogardu Gdańskiego.

Niestety takich ludzi nikt nie zastąpi... Poznałem go osobiście, wysłuchałem relacji z walk na Kępie Oksywskiej. Przepiekna opowieść. I o jego pobycie w stalagu po wygojeniu ran z walk. O tym jak właśnie tam poznał towarzyszkę (również więźniarkę) swojego całego życia. Łzy stją w oczach. Coraz mniej takich ludzi. Na pogrzebie oprócz chłopaków z LOW i 2 plk. szwoleżerów była też kompania honorowa.... salwy pożegnały bohatera kampanii wrześniowej. [']
Ciesze się, ze poznałem tego człowieka, który zawsze z chęcią (jeżeli zdrowie mu pozwalało) opowiadał z atencją wszystkim, którzy chcieli słuchać, o swoji wojennych losach. Jak walczył był młodym człowiekiem i podkreślał że drugi raz bez wachania zrobiłby to samo. Walczył za swoją Ojczyznę - Polskę.
Cześć jego pamięci...
Heruss
PS. Okson fajnie że reprezentowałeś nas na pogrzebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie