Krzysztof Cedro Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 W dniu 30 maja 2009 r. w wieku 89 lat zmarł porucznik w stanie spoczynku Stanisław GÓRSKI, obrońca Wybrzeża z 1939 roku. Był On najprawdopodobniej ostatnim żyjącym żołnierzem Gdyńskiego Szwadronu Krakusów. Cześć Jego Pamięci! Uroczystości pogrzebowe ś.p. Stanisława odbyły się w środę, 3 czerwca 2009 r. o godz. 12.00 w kościele pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni a następnie na cmentarzu witomińskim.W ostatniej drodze zmarłemu towarzyszyli członkowie Stowarzyszenia GRH LOW oraz szwoleżerowie 2 pułku ze Starogardu Gdańskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heruss Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Niestety takich ludzi nikt nie zastąpi... Poznałem go osobiście, wysłuchałem relacji z walk na Kępie Oksywskiej. Przepiekna opowieść. I o jego pobycie w stalagu po wygojeniu ran z walk. O tym jak właśnie tam poznał towarzyszkę (również więźniarkę) swojego całego życia. Łzy stją w oczach. Coraz mniej takich ludzi. Na pogrzebie oprócz chłopaków z LOW i 2 plk. szwoleżerów była też kompania honorowa.... salwy pożegnały bohatera kampanii wrześniowej. ['] Ciesze się, ze poznałem tego człowieka, który zawsze z chęcią (jeżeli zdrowie mu pozwalało) opowiadał z atencją wszystkim, którzy chcieli słuchać, o swoji wojennych losach. Jak walczył był młodym człowiekiem i podkreślał że drugi raz bez wachania zrobiłby to samo. Walczył za swoją Ojczyznę - Polskę.Cześć jego pamięci...HerussPS. Okson fajnie że reprezentowałeś nas na pogrzebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.