Skocz do zawartości

Woj. Mazowieckie, Osiny, Mokobody, Męczyn.

pepek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, pochodzę z woj. Mazowieckiego, z okolic Siedlec. Od kilku miesięcy chodzę z wykrywaczem w poszukiwaniu ciekawych rzeczy. Czy ma ktoś może jakieś informacje, mapy itp. gdzie toczyły się jakieś działania wojenne na terenach które są w temacie? Szukałem w internecie i nic ciekawego nie mogłem znaleźć. A gdy patrze na zdjęcia co inni znajdują to aż szczęka czasem opada. Z tego co wiem, w tych miejscowościach, ich okolicach toczyły się bitwy. Proszę o jakieś info. Z góry dziękuję :)
  • 2 weeks later...
Napisano
swistakbmx jesteś z Siedlec? Poluje głównie na 2 wojnę, teren trochę biedny, w literaturze mało, w internecie mało, sam nie wiem gdzie już szukać. Moje największe znalezisko to hełm 1 wojenny tzw ogacz" lecz ze złomu a z Ziemii udało mi się wyciągnąć wyłącznie łuseczki od mausera. Troche się zawiodłem bo już rok chodzę z wykrywaczem a marne efekty, może gdybym miał samochód częściej by mi się udawało wychodzić w teren :)

Pablo.wpl, interesują mnie mapy 2 wojnne, jeśli jest taka możliwość to i 1 wojna lecz nie wstecz :)

A wie ktoś może czy miała tam miejsce Obrona Polski we wrześniu? Czy może Polakom nie udało już się tam zawojować?
Napisano
Poczytaj trochę, polecam wydania regianolne na początek, pamiętniki, bardzo pomocne, a mapy to mam ponad sto lat starsze i nie tylko, poszukuje map okol Siedlec i Mińska maz XVIIIw. mapy mam tam jakieś z 1911 bodajrze, jak coś to znajdz mnie i pisz na poczte
  • 2 years later...
Napisano
No to na majówke ruszam na Mokobody.Mam tam parę poletek na których w zeszłym roku wyszło dużo ciekawych rzeczy i jeszcze ta szczęśliwa dla mnie struga.Oj było było tego wszystkiego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie