szpadel32 Napisano 21 Maj 2009 Autor Napisano 21 Maj 2009 WitamJestem tutaj nowy, wiec Witam wszystkich. Chciałbym uzyskać jakąkolwiek informację która pomoże mi wyjaśnić wojenną historię mojego dziadka. A mianowicie mój dziadek urodził się we wsi Żyrosławice (woj. kujawsko-pomorskie, powiat inowrocławski, gm. Gniewkowo) w 1905 r. Po ślubie z moją babcią mieszkali w Dąbrowie Biskupiej (woj. kujawsko-pomorskie, powiat inowrocławski). Dziadek zawsze twierdził, że gdy go zmobilizowano to brał udział w bitwie nad Bzurą. Właśnie to chciałbym zweryfikować. Czy mężczyzna mieszkający w Dąbrowie Biskupiej mógł trafić do Armii Poznań lub Armii Pomorze. Z opowieści dziadka wiem, że miał stopień kaprala i że przedzierał się przez Puszczę Kampinoską. Tam dostał się do niewoli. Po wzięciu do niewoli był trzymany w Toruniu w jakiejś twierdzy lub forcie. Nie wiem jakim sposobem dziadka wypuszczono z niewoli, bo wrócił z wojny po miesiącu siedzenia w tym forcie. Teraz pytania. Czy na podstawie tych informacji można w jakiś sposób ustalić w jakiej jednostce mój dziadek służył. Pytanie drugie czy to prawda, że wypuszczano żołnierzy z niewoli po podpisaniu Volkslisty. Z tego co mi wiem i pamiętam (dziadek zmarł w 1988 r.) znał biegle niemiecki i miał jakiś przodków pochodzenia niemieckiego. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.