raflen Napisano 30 Kwiecień 2009 Autor Napisano 30 Kwiecień 2009 Witam :)czy ma może ktoś informacje na temat stacjonowania niemieckich wojsk pancernych w okolicach rudy pabianickiej i temat obozu pracy czy czegos podobnego co niby znajdowalo sie w tamtych okolicach??
raflen Napisano 18 Maj 2009 Autor Napisano 18 Maj 2009 obert8 a masz jakies materialy dotyczace tego obozu lub ogolnie jakies info z nim zwiazane??
EMPAI Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 ...W kwadracie ulic Odrzańska, Retmańska, Łopianowa, Zuchów latem 1941 roku powstał obóz jeniecki. Przetrzymywani tu byli rosyjscy lotnicy i członkowie obsługi lotnisk.Przebywający tu mechanicy pracowali na lotnisku Lublinek,byli też wypożyczani do łódzkich zakładów zbrojeniowych. Na początku wojny na wschodzie było ich tu kilka tysięcy, później ok. 1000-1200 jednorazowo. Obóz otoczony był podwójnymi zasiekami, z wartowniami na narożnikach, z wydzieloną częścią dla komendantury. Nie zachowały się dokumenty, jest niewielu świadków, nie do końca wiadomo jak był zbudowany, ile było baraków i co, w którym się mieściło. Relacje świadków są sprzeczne ze sobą. Zgadza się jedynie umiejscowienie komendantury przy ul. Zuchów. Na narożniku Odrzańskiej i Retmańskiej znajdowały się baraki jenieckie drewniane, licho zbudowane. Każdy z baraków ustawiony był na drewnianych słupach 70 cm nad ziemią, tak żeby nie można było zrobić podkopu. Przy ulicy Hoffmanowej (wytyczonej już po wojnie przez środek dawnego obozu) znajdują się dwa budynki zachowane z obozu parterowy barak, który służył do potrzeb sanitarnych, oraz piętrowa willa należąca dawniej do rodziny Lisów, a zaadaptowana przez Niemców na lazaret, a raczej umieralnię, bo więźniowie leżeli na gołej podłodze i nie podawano im żadnych leków. Jeńców grzebano na polu za obozem albo wywożono na cmentarz prawosławny na Doły. Rosjanie uważali jeńców wojennych za zdrajców, dlatego informacje o obozie są bardzo skąpe...Rosyjscy jeńcy zostali wywiezieni w 1945 roku przez NKWD-ślad po nich zaginął.Po wojnie do 1946 roku w obozie przetrzymywani byli jeńcy niemieccy.Bodaj w 2007 miano tam przeprowadzić ekshumację grobów pozostałych po obozach-głownie Niemców.Czy ją przeprowadzono nie wiem.Obecnie na terenie byłego obozu stoją bloki,wyrósł też mały zagajnik.To w nim między innymi mają się znajdować groby więźniów.Śladów po obozie nie ma praktycznie żadnych.pozdro-EMPAI
EMPAI Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 I jeszcze taki drobiazg-Ruda Pabianicka od wielu lat jest częścią Łodzi a nie jest koło łodzi jak napisałeś w tytule wątku.Samodzielnym miastem a raczej miasteczkiem była w latach 1923-1946 , obecnie jako nazwa osiedla w dzielnicy Górna powinna być pisana dużymi literami.Tu więcej info o Rudzie jak byś był zainteresowany:http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruda_Pabianickapozdr.
raflen Napisano 18 Maj 2009 Autor Napisano 18 Maj 2009 EMPAI wielkie dzięki za naprawdę wyczerpującą odpowiedz :)co do samej Rudy wiem ze juz od dawna jest częścią Łodzi ale duża część osób mieszkających w Łodzi pamięta Rudę jako osobną miejscowość i do tej pory poniekąt tak ją traktują :/jeszcze raz dzięki za info na temat obozu :)
raflen Napisano 18 Maj 2009 Autor Napisano 18 Maj 2009 jestem jeszcze ciekaw czy można gdzieś złapać jakiś plan stojących tam baraków itp. trzeba pogrzebać w temacie głębiej.
EMPAI Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 Sam mieszkam w Rudzie jak by powiedzieli starsi mieszkańcy a nie na Rudzie jak mówią młodsi :)Pamięć o krótkiej miejskości " wśród starszych jest raczej zanikająca , chodzi bardziej o to,że Ruda w okresie międzywojennym i długo po wojnie była miejscem wypoczynku łodzian (Stawy Stefańskiego,las Ruda,wyścigi) i stąd pewnie przekonanie o podmiejskim położeniu tego terenu.Zresztą dzisiaj wyprawę do Arturówka czy Lasu Łagiewnickiego też traktuje się jak wyprawę niemalże za miasto a przecież oba miejsca leżą w granicach Łodzi.Ale np.Nowosolna należąca od kilku lat do Łodzi to już moim zdaniem naprawdę wyprawa podmiejska :)P.S.Diabeł chyba prowadzi palce po klawiaturze-w jednym ze zdań Caps Lock zastrajkował i sam napisałem Łódź z małej litery:)-sorki dla ewentualnych łódzkich ortodoksów.P.S.2Pewnie jakieś plany były (choćby dla celów ewidencyjnych czy kartograficznych) ale czy się zachowały i były publikowane w necie lub na papierze tego niestety nie wiem.Trzeba pogrzebać głębiej lub może jakiś łodziak coś dopowie.pozdro-EMPAI
raflen Napisano 18 Maj 2009 Autor Napisano 18 Maj 2009 nio ja tam Rudę darzę jakimś sentymentem pracowałem w tamtych rejonach dokładnie - ŁZE przy rudzkiej (EMPAI wiesz juz pewnie gdzie :P ) i moja mama się tam wychowywała, mam dzięki temu troszkę fotek z dużo wcześniejszych lat. Fakt dla niektórych Arturówek czy Las Łagiewnicki to wyprawa poza Łódź :/jak coś więcej dowiem się na temat obozu napewno napiszę i będę dalej szukać info na temat stacjonujących tam rzekomo niemieckich wojsk pancernych :)pozdrawiam - raflen
EMPAI Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 raflenGdyby Twoja mama się zgodziła nie przesłał byś mi skanów tych fotek zrobionych w Rudzie ? Oczywiście zależy mi na takich na których widać budynki lub miejsca możliwe do rozpoznania.Mój mail-empai@wp.pldzięki i pozdro-EMPAI
obert8 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 tak wyglada plot na terenie dawnego obozu przy Pogonowskiego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.