Skocz do zawartości

ID sreberka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fajna moneta.
Proszę jej nie traktować cytrynką i innymi takimi...
Stanisław August Poniatowski - 2 grosze srebrne
Napisano
uuu la la to duży nakład:) no troszkę ją obczyściłem, ładna jest i stosunkowo duża jak na swój nominał.myślałem że to będzie jakaś inna moneta, dzięki
  • 2 months later...
Napisano
Jest to srebrny półzłotek (dwa grosze) Stanisława Augusta Poniatowskiego, Twoja jest wybita w mennicy w Warszawie czynnej w latach 1765-1795. Administratorem był Piotr Mikołaj Gartenberger. Intendentem twojej monety był Fryderyk Wilhelm Sylm, stąd litery FS na dole monety.

Na otoku monety jest napis:
STANISLAUS. AUG. D. G. REX. POL. M. D. L. co oznacza- Stanisław August, z Bożej łaski król Polski, wielki książe litewski.

Na rewersie napis:
2. GR. /CLX.EX /MARCA/ PURA COL 1767 fs co oznacza -2 grosze - 160 sztuk z grzywny kolońskiej czystego srebra z 1767roku

ps. fajna monetka znalazłem taką tyle że z 1774roku. Niestety nie znam wartości jej.
Napisano

To ja się pochwalę swoją monetką.
Była bardzo zanieczyszczona gruba warstwą rdzy z żelaza widocznie leżała w bezpośrednim jej kontakcie, Wydawało się że już jej nic nie da się zrobić. Ale wyszło całkiem dobrze.

fotka 1 awers

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie