wilkuck Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 Otóż mam problemy z aparatem ale chciałbym zapytać o coś.Mianowicie mam monete:Ma datacje jak na zdjęciu,nic pozatym współnego z tą moneta nie ma,jest srebrna.Na jednej stronie ma taki znak jak na tej moneciehttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8732308f37eca8fe.html lecz nie ma daty obok jak na niej.Zygumnt III Waza używał takich znaków,znalazłem katalog mennic ze znakiem z pierwszej monety-H-R Poznań 1595-1601 Herman Rudiger zarządca mennicy poznańskiej 1595-1601-ID Poznań 1595-1598 Jan Dittmar - dzierżawca mennicy poznańskiejLecz nie ma monety srebrnej z napisem Soli(dalej niestety nie da sie rozszyfrowac bo nie moge doczyścić i jest troche starta.Więc podsumuję,jest to solid ze znaczkiem pochodzącym z mennicy Poznaskiej a o dziwo jesli chodzi o jedna czesc napisu mysle,ze zgrywa sie z napisem z innej monety Rigen(Ryga) więc ja nie mam pojęcia co to takiego jest,od kilku godzin przegladam wiele rodzai monet ale zaden nie przypomina w 100% tego ktorego mam przed soba,ma po elemencie z kazdej z monet ale nie jest podobna do reszty w kazdym calu:/ To falsyfikat?Czy moze nie znana moneta?A może po prostu nie potrafie jej rozszyfrowac:/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.