Skocz do zawartości

Najstarsza moneta.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Meteor1 za zdjęcie, ciekawi mnie czemu nie zachowało się więcej egzemplarzy, bo skoro jest tylu poszukiwaczy to ktoś musiał trafić na taką, na 100%, tylko ciekawe co z taką monetą znalazca potem robi, Mam nadzieje że nie za granice......
Napisano
Za czasów Mieszka na ziemiach polskich w obiegu były głównie monety mennic czeskich i niemieckich. Były to początki państwa polskiego, Monety Mieszka wybijano w niewielkich ilościach i raczej w celu manifestacji politycznej niż dla zaspokojenia potrzeb rynku pieniężnego.
Odpowiedź na twoje pytanie jest więc prosta. Niewielka ilość monet, których praktycznie nie było w obiegu, minęło ponad tysiąc lat - to skąd teraz miało by się wziąć dużo takich monet - no chyba że z Chin :-)
Napisano
Zpewnością wybito więcej niż 30 ex , może kilka tysięcy, może nawet kilkaset- choć to mało prawdopodobne, ale to były srebrne monety i to srebra wysokij jakości-próba 14-15, wiał wiatr historii zmieniali się władcy i jeśli ktoś miał taką monetę to poszła do przetopu- wybito z niej inne monety lub zrobiono biżuterię. Polityka fiskalna tysiąc lat temu realizowana była m.in. przez zwyczajową wymianę monet. Np za panowania Mieszka Starego nawet trzykrotnie w ciągu roku wymieniano monety płacąc mniejszą ilość ważnych nowych pieniędzy za większą ilość starych uznanych za nieważne.
Pozostało niewiele, ale może ta twoja gdzieś na ciebie czeka.
Napisano
Dużo dołków przede mną więc będę liczył na coś grubszego, Meteor1 a mógłbyś mi pomóc znaleśc mapy mazowsza, starsze od komgresuwek? XVIIIW mnie interesuje, ponieważ tak jak pisałem wcześniej namierzyłem (coś) ale co? Były monety Poniatowskiego ale nie mogę znaleść info co w danym miejscu stało, w lesie obecnie, Ludzie mówią że karczma ale mi sie to nie zgadza z moimi info, Może leśniczówka bądz jakaś zwykła chata (drwala)? no ciekawi mnie to strasznie,
Napisano
Z mapami Mazowsza nie pomogę. Zresztą mapy tak dokładne że są na nich zaznaczone poszczególne budynki i sprzed XVIII wieku to rzecz prawie niespotykana. No może gdyby chodziło o mapęjakiegoś miasta to już bardziej realne.
Popytaj w okolicy czy nie wydano jakiegoś opracowania regionalnego. Jest ostatnio taka moda i ukazują się książki-broszury przeważnie o niewielkim nakładzie i zasięgu raczej lokalnym. Opisują historię lokalną i sięgają kilkaset jat wstecz. Mam kilka takich ale z opolszczyzny. Można się z nich dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.
Napisano
Wiem wiem, wychodzą u nas takie książki i nawet kolega do nich pisze, wiec jestem w tym temacie i nie ma tam tego co chce :( heh no szkoda, ale będę próbował je zdobyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie