Skocz do zawartości

Obóz pracy - Janówek - na południe od Ciechanowa

gutan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję informacji nt. obozu pracy w Janówku na południe od Ciechanowa. Zdjęcie przedstawia zabudowania, w których mieścił się obóz.

Wiem, że:

Janówek – obóz pracy
Utworzony w 1941 roku, zlikwidowany w 1942.

Sońsk – obóz pracy
Założony 12.05.1941 roku, zlikwidowany 17.01.1943.
Mieścił się zimą w budynku szkolnym, latem w stodole w Janówku (stodoła p. Lewandowskiego). Przebywali w nim Polacy, obywatele pol. pochodzenia żyd. i Rosjanie, przeciętnie 150 osób; ogółem przez obóz przeszło ok. 1800 osób. Więźniowie pracowali przy budowie dróg. Zdarzały się wypadki rozstrzeliwania więźniów przez hitlerowców. Podczas likwidacji obozu więźniów wywieziono do obozów na terenie III Rzeszy.

źródło: Pilichowski C., 1979, Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939–1945. PWN, Warszawa.

Napisano
Cześć!
Chętnie też bym się czegoś o tym temacie dowiedział, bo mieszkam rzut beretem, a słyszę o obozie (w Janówku) po raz pierwszy. Masz Gutan może jeszcze jakieś fotki tych zabudowań? Są opuszczone, czy użytkowane?
Napisano
Niestety nie, dysponuję tylko taką fotką. Z tego co wiem jest tam teraz normalne gospodarstwo.
Puszka - możesz ew. podejść i zapytać gospodarza, może zna temat. Ja niestety mieszkam kilkaset kilometrów od tego miejsca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie