PS Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Napisano 8 Kwiecień 2009 Witam,Oczywiście najpierw przeszukałem forum i nic. Poszukuję mapy lub jakiegoś planu działań bojowych w okolicy wsi Molendy (niedaleko Garbatki Letnisko, woj. Mazowieckie). Mam na myśli rok 1944 i potyczkę oddziałów BCH i AK z oddziałami niemieckimi.Z góry dzięki za pomoc.PozdrawiamPiotrek
PS Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 WitamZasięgnąłem trochę języka (u najstarszego mieszkańca wioski + potwierdzenie w necie + przypomniałem sobie opowiadania mojego Dziadka) w sprawie tej potyczki w 1944 i prawda nieco rozmija się z szeroko znaną historią". Wg mnie ta potyczka jest raczej powodem do wstydu, a nie do świętowania. A 18 kwietnia będą wielkie obchody, kwiaty, krawaty, przemówienia... bo zwycięstwo było... Szkoda gadać.Już chyba więcej można znaleźć na temat walk powstańczych 1864 - może ktoś ma jakieś informacje, mapy związane z tymi wydarzeniami. Podobno było tam trochę walk, stacjonowały oddziały powstańcze.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.