Skocz do zawartości

czyszczenie militari

kubalament

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam problem bo szukałem na forum i dalej nie wiem jakich płynów i środków używać aby czyścic militaria wojenne z brudu i korozji proszę o pomoc
Napisano
słabo szukałeś:) rdza-fosol/ropa/kwas/elektroliza
mosiądz-zależy jak chcesz, czy ma się błyszczeć czy ma być na nim patyna-elektroliza/szczotka mosiężna (delikatna)/wełna stalowa
aluminium-szczotka stalowa/elektroliza/wata stalowa
cynk nie wiem szczerze mówiąc, ale nauczyłem się na błędach że nie należy do kwasku cytrynowego wkładać:P
Napisano
szczawiowy (dużo osób go poleca), do mniejszej rdzy roztwór kwasku cytrynowego. Te roztwory nie usuwają farby (znalazłem tablicę od przyczepy niemieckiej, strasznie zardzewiała, po czyszczeniu w kwasku cytrynowym okazało się że zostało 90% farby). Możesz też użyć słabego (około 30%) roztworu kwasu siarkowego, ale to jest ostateczność. I tak do grubszej rdzy polecam elektrolizę.
pozdrawiam
Napisano
Ja czasem go używam i jestem zadowolony bo przy okazji przedmiot się ładnie błyszczy...
A tak na marginesie to słyszałem że WD-40 zmiękcza rdzę.
pozdrawiam
Napisano
Czyszczenie: ocet, oliwa z oliwek, kwasek cytrynowy, kwas szczawiowy, WD-40, ropa, fosol, szczota druciana, wata stalowa, filc
Konserwacja: Nafta, parafina, olej silnikowy , WD-40

czy jest jeszcze coś o czym zapomniałem ???
Napisano
elektroliza:P Co do wd40 to nie jest to dobry sposób na czyszczenie, za drogi. Można nim zakonserwowac wyczyszczony przedmiot, lub użyc do rozruszania, ale jeśli chodzi o czyszczenie to na tym zbankrutujesz:P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie