kubalament Napisano 21 Marzec 2009 Autor Share Napisano 21 Marzec 2009 Witam mam problem bo szukałem na forum i dalej nie wiem jakich płynów i środków używać aby czyścic militaria wojenne z brudu i korozji proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 słabo szukałeś:) rdza-fosol/ropa/kwas/elektroliza mosiądz-zależy jak chcesz, czy ma się błyszczeć czy ma być na nim patyna-elektroliza/szczotka mosiężna (delikatna)/wełna stalowaaluminium-szczotka stalowa/elektroliza/wata stalowacynk nie wiem szczerze mówiąc, ale nauczyłem się na błędach że nie należy do kwasku cytrynowego wkładać:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 miało być stal, a nie rdza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubalament Napisano 22 Marzec 2009 Autor Share Napisano 22 Marzec 2009 a przy stali to jakie kwasy są dobre ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 szczawiowy (dużo osób go poleca), do mniejszej rdzy roztwór kwasku cytrynowego. Te roztwory nie usuwają farby (znalazłem tablicę od przyczepy niemieckiej, strasznie zardzewiała, po czyszczeniu w kwasku cytrynowym okazało się że zostało 90% farby). Możesz też użyć słabego (około 30%) roztworu kwasu siarkowego, ale to jest ostateczność. I tak do grubszej rdzy polecam elektrolizę.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubalament Napisano 22 Marzec 2009 Autor Share Napisano 22 Marzec 2009 a czy WD-40 nadaje sie do konserwacji takich zeczy jak nie to jaki srodek do tego zastosowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatrX30 Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 Ja czasem go używam i jestem zadowolony bo przy okazji przedmiot się ładnie błyszczy...A tak na marginesie to słyszałem że WD-40 zmiękcza rdzę.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubalament Napisano 22 Marzec 2009 Autor Share Napisano 22 Marzec 2009 Czyszczenie: ocet, oliwa z oliwek, kwasek cytrynowy, kwas szczawiowy, WD-40, ropa, fosol, szczota druciana, wata stalowa, filc Konserwacja: Nafta, parafina, olej silnikowy , WD-40czy jest jeszcze coś o czym zapomniałem ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 elektroliza:P Co do wd40 to nie jest to dobry sposób na czyszczenie, za drogi. Można nim zakonserwowac wyczyszczony przedmiot, lub użyc do rozruszania, ale jeśli chodzi o czyszczenie to na tym zbankrutujesz:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 Trawienie kwasami trudno zaliczyć do konserwacj. ODRADZAM!!!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.