muslim Napisano 15 Marzec 2009 Autor Napisano 15 Marzec 2009 Mam pytanie jak przeczyścić i zabezpieczyć duże połacie skóry?? Nie zależy mi by znowu była miękka tylko chce pozbyć się starego zalegającego kurzu i brudu. A chodzi dokładnie o chomonto?
andczub Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 Witam kolego mam podobny problemik z siodłem typu kulbaka i powiem tylko tyle oliwka dla dzieci taka zwykła szmata flanelowa i co sześć miesięcy wcieranie oliwka konserwuje i czyści pozdrawiam Andrzej
muslim Napisano 15 Marzec 2009 Autor Napisano 15 Marzec 2009 Oliwka hmm - niedrogo, ale na pewno skutecznie?
der_bartosz Napisano 16 Marzec 2009 Napisano 16 Marzec 2009 Musisz liczyć się z tym, że kolor skóry się zmieni no i po pewnym czasie skóra trochę sztywnieje
muslim Napisano 16 Marzec 2009 Autor Napisano 16 Marzec 2009 sztywna to ona już jest, no i ciemna też - ciemny brąz niemal czerń więc z tym nie będzie problemu.Chyba zaryzykuje z tą oliwką...
Cyrograf15 Napisano 17 Marzec 2009 Napisano 17 Marzec 2009 Są specjalne specyfiki w sklepach jeździeckich. Do skóry to coś na bazie lanoliny. Oliwka może pomagać doraźnie po kilku latach powodowć zniszczenia. Coś jak z giceryną, na początku fajnie a po roku kamień robi się z skóry i nic się z tym nie da zrobić.Wojtek
Red alf Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 lanolina, wazelina i wosk pszczeli, rozpuszczone w benzynie ekstrakcyjnej proporcje trzeba dobrać eksperymentalnie, oleje mają tendencje do twardnienia a potem skóra pęka.Pozdr.Red alf
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.