wojtvip Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 Cześć, ostatnio widziałem jabla2 czy ktoś wie co to dokładnie jest czym się konkretnie różni? Wiem tylko, że podobno wykrywa więcej kolorów między innymi złoto w przeciwieństwie do oryginalnej starej wersji..Pozdr.
ejni Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 Z tego co wiem to pewnie niczym się nie różni a jak już to na 99% są to zmiany wprowadzone przez osobę sprzedającą, ja mam jabla i w oryginalnej wersji jest z jednym potencjometrem ja przerobiłem tak ze jest z dwoma i nie brałem części pierwszych z brzegu tylko dobierałem odpowiednie żeby pasowały" do siebie... Na wakacje będę jego przerabiał na ramowy i być może spróbuje zrobić dyskryme w nim... Na pewno pochwalę się na forum :DPozdrawiam Ejni
ejni Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 P.S. Zapomniałem napisać po co dobierałem te części... Części po dobraniu dają lepszy efekt z tego co zauważyłem to jest bardziej czuły, według moich testów to łuskę od KBKS w piaskownicy wykrywał na gł. ok 25cm może odrobinę głębiej...Pozdrawiam Ejni
wojtvip Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 Wg. mnie jabel jest dosyć czuły i ma wystarcający zasięg to nie w tym problem.Jedyny problem to dyskryminacja a konkretnie jej brak, z tego co wiem nie udało się jeszcze nikomu zrobić sprawnie działającej dyskryminacji" do Jabla. Nawet to można przeżyć ale żeby Jabel nie widział w ogóle złota to już jest strofujące.. Takie usprawnienie aby jednak to złoto dostrzegał było by najlepsze wg. mnie Pytanie brzmi jeśli to tylko ulepszony Jabel to jak do własnie usprawnić?
ejni Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 co do dyskryminacji to z tego co gadałem z ojcem on jest elektrykiem czy elektronikiem xD (zawsze mylę) to on mówił że da się zrobić... MI by dyskryminacja wystarczyła tego typu żeby szukał albo małe albo duże przedmioty tzn. oczywiście w formie potencjometru a nie przełącznika :D
ejni Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 mój sprzęcik, teraz jest troszeczkę zakurzony ale niebawem będę robił inną cewkę i przerabiał elektronikę i całe to mocowanie xD
ejni Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=649365#806366 moje skarby wyjęte jabelkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.