tadeklobo Napisano 12 Marzec 2009 Autor Napisano 12 Marzec 2009 WitamJako, że ostatnio nabyłem nowy wykrywacz F4 mam pytanko do wszystkich szukających na tym sprzęcie. Jak sobie radzicie z tym modelem. Jestem typowym monetkowcem i chciałbym wiedzieć jak ustawiacie ten wykrywacz na poszukiwania monetek, odznaczeń, medalików - wiem, że muszę się go nauczyć w praktyce ale może mi ktoś podpowie jak najlepiej prowadzić na nim poszukiwania drobnicy. :)
Nimrod-PW Napisano 13 Marzec 2009 Napisano 13 Marzec 2009 Posiadam ten sam sprzęt i równierz cały czas się go uczę, chętnie poczytam coś od bardziej zaawansowanych użytkowników.
igor378 Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 w praktyce szukam na dyskryminacji i wycinam tylko zelazo-dwie erki,no jak juz jest bardzo duzo folii al to wtedy zeby sie nie zakopac na smierc tez wycinam,czyli trzy erki.wiecej nie ma po co bo niektore monety daja wskazania jak na pulltaby,zakretki itp.to polska a nie stany i tu raczej sprzet wskazuje te nizsze metale ze skali.oczywiscie sa tez wyjatki ale to sami sobie musicie wyrobic praktyke,co daje jaki wskaz,ale czasem z inna sonda i w innej glebie wskazanie jest tez inne mimo ze moneta taka sama.nie mniej jednak to fajowy,prosty w obsłudze sprzecik,nie dla tych co maja kompleks głebokosci-uwazam ze za swoja cene przyzwoity ( kupiłem za 1200 z dwiema cewkami).
krzys-kf Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 Witam.Też wycinam dwie R" iron 1-2 i nic więcej. O wiele lepiej jak dla mnie sprawuje się z mniejszą cewką. Ja też kupiłem z 2 cewkami za 1200 a teraz kosztuje 1800 i z jedną cweką.
tadeklobo Napisano 7 Kwiecień 2009 Autor Napisano 7 Kwiecień 2009 Ja już pierwsze kroki mam za sobą i pierwsze znaleziska w postaci monetek. Chodzę na wyciętym iron i kopię prawie wszystkie sygnały i są efekty w postaci polmosów i monetek :)Cena jaką teraz ma wykrywacz przyprawia mnie o zawrót głowy podskoczyła prawie 900zł
tadeklobo Napisano 7 Kwiecień 2009 Autor Napisano 7 Kwiecień 2009 Witam ponowniePierwsze wypady już mam za sobą i mogę śmiało powiedzieć że wykrywacz jest jak najbardziej w porządku. Po początkowych trudnościach z odnalezieniem dobrych miejscówek trafiłem na monetkowe miejsce, gdzie wykrywacz ładnie sygnalizował znaleziska.Oto moje spostrzeżenia z szukania na F4:1. Wykrywacz bardzo leciutki - dobrze wyważony nie meczę się nawet podczas długich poszukiwań.2. należy nauczyć się wskazań cyfrowych na wyświetlaczu by odróżniać przedmioty typu kapsle, które wykrywacz wskazuje jako monetka (technika przemiatania)3. Wykrywacz troszkę wariuje przy liniach energetycznych.4. Należy dobrze go dostroić do gruntu dzięki temu mamy precyzyjne odczyty i brak fałszywych sygnałów.5. Ustawić dyskryminację na wyciętym iron 1 i 2 jeszcze nie wykopałem żadnego gwoździa choć większe przedmioty sygnalizuje jako kolor6. Poszukiwania prowadziłem na bardzo zaśmieconych terenach i naprawdę poza kapslami i folią sporadycznie nie musiałem na darmo kopać.7. Świetny pinpoint ze wskazaniem głębokości zalegania znaleziska swobodnie można przeskakiwać pomiędzy trybami8. Zasięg bardzo dobry wyciągnełem na zaśmieconym trakcie grosza kongresowego z ok. 25cmMam pytanko do użytkowników F4 jak radzicie sobie z kapslami i zakrętkami jak odróżniacie sygnał od monet czy kopiecie tak jak ja dla pewności każdy sygnał w tym wskazaniu.Dzięki za odpowiedźZa jakiś czas napiszę więcej Fajnie
krzys-kf Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Ja kopie wszystko a kapsle chowam w kieszeń :)
isztwan Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 tadeklobo czy jestjeszcze jakieś forum gdzie jeszcze nie pisałeś o swoim f4?
Pavlus87 Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Ja na początku kiedy zakupiłem F4 szukałem w trybie ALL METAL, teraz nastawiam się ma ALL DISCRIMINATION, lubie wiedzieć nawet jeżeli jest to jakieś żelazo, chyba że trafiam teren szczególnie ze dzikimi wysypiskami śmieci, wtedy dyskryminacja. Zasięg Ok :), raz wykopałem kawałek przerdzewiałego gwoździa ok 5 cm z głębokości ponad 1 metr. Rozróżnianie metali także bez zarzutu. Ogólnie jestem zadowolony.Czasami mam też problem i tu pytanie do was. Czy macie czasami znikające sygnały? Szczególnie w miejscach zaśmieconych na małej dyskryminacji. Mam 2-3 R i wyskakuje mi liczba np. pomiedzy 50-60. A następnie nie mogę trafić na ten sygnał o podobnej wartości. Przełanczam na PIN POINT i mam kilka sygnałów w okolicy tego miejsca gdzie była większa wartość - czyli śmieci, ale na ALL DISCRIMINATION wyskakują tylko mniejsze wartości, a ta wyższa albo za któryms razem sie powtórzy albo nie.
tadeklobo Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 Kolego isztwan nie tylko na tym forum zamieszczałem info o tym wykrywaczu a to dla tego, że chcę się jak najwięcej dowiedzieć od użytkowników na jego temat. I sam sie podzielić informacjami na jego temat dlatego iż mnóstwo osób pyta mnie na priva
tadeklobo Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 Co do znikających sygnałów tez mi się trafiają takie sytuacje. Czasami przemiatając cewką mam ładny sygnał a za chwilę w tym samym miejscu go brakuje na pin point wskazuje w tym miejscu dokładnie tak jak napisałeś czasami kilka obiektów. Mi się wydaje, że to zależy od dostrojenia do gruntu (mogą bez niego wystąpić fałszywe sygnały) lub zbyt duża czułość - którą ja zależnie od warunków zmniejszam lub zwiększam.
isztwan Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Tadeklobo ja tylko tak, bez złośliwości. pozdro isztwan
tadeklobo Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 Jak zauważyłem ty posiadasz F2 ja właśnie sprzedałem i kupiłem F4 ale Fisher F2 oceniam bardzo dobrze idealny kosiarz na monetki.
Pavlus87 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 W poniedziałek może jeszcze nie ale we wtorek trzeba będzie po przerwie wyprowadzić w końcu F4 na spacer :)
benak1 Napisano 1 Październik 2009 Napisano 1 Październik 2009 Witam mam prośbe ponieważ mam własnie F4 i interesują mnie pierwsze kroki związane z tym własnie sprzetem- może ktoś ma możliwość dodania filmiku na you tube z ustawieniami wyswietlacza i obsługą w języku polskim. Z góry serdeczne dzieki
benak1 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Jak stroicie do gruntu i czy syszalny jest przez cały czas poszukiwań taki delikatny ciagły sygnał? Bo w starym wykrywaczu tak miałem że albo był cieniutki sygnał albo pikał co 3-5 sekund. A ja dzisiaj biegałem na DISC z 2 R-kami i była cisza tylko jak na cos trafiłm to byl sygnał ale mały zasięg - podjrzewam że źle go dostroiłem do gruntu??? czekam na wskazówki
wonpiotrus Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Podepnę się bo mam pytanie a nie chce na razie zakładać nowego wątku. Chodzi mi o to że przed dostrojeniem mam czułość dać na max i ustawić sygnał wiodący na ledwo słyszalny i tu pojawia sie problem bo wciskam treshold w dół a sygnał nie zanika tylko wciąż wyje dość głośno. Proszę o jakieś wskazówki
MAX2010 Napisano 18 Listopad 2013 Napisano 18 Listopad 2013 Z F4 pomykam drugi sezon, dostrajam w prosty sposób, sonda nad grunt na jakiej przemiatam potencjometr e lewo na maksa, wciskam pin point przekręcam powoli w prawo do momentu zaniknięcia buczenia, następnie wciskam disc dwa razy i ustawiam discrimnation RR(ustawienie dyskryminacji jest zapamiętywanw w pamięci),następnie sensitivity w zależności od potrzeb najcząściej dwa razy ++
wonpiotrus Napisano 18 Listopad 2013 Napisano 18 Listopad 2013 ok MAX popróbuje Twoim sposobem i zobaczę. Wzorowałem się na tym filmiku ale u mnie sygnał się nie zniża:\\ http://www.youtube.com/watch?v=C1bAMwaRL3o mam nadzieje że nic nie padło w nim
yankes3031 Napisano 6 Grudzień 2013 Napisano 6 Grudzień 2013 Witam -skoro trafiłem na fachowców od fischera zapytam o F 75 czy warty jest tych pieniedzy czy moze cos innego ? pozdrawiam
april_86 Napisano 30 Grudzień 2013 Napisano 30 Grudzień 2013 proszę kogoś o podanie wartości liczbowej dla kapsla z piwa (nie nakrętki aluminiowej) i jakiejś typowej monety miedzianej, np grosika Poniatowskiego. dzięki!
ancover Napisano 30 Grudzień 2013 Napisano 30 Grudzień 2013 yankes 3031 nie miałem f75 ale myślę ze f70 wystarczy a tym bardziej że jest tańszy.
april_86 Napisano 1 Styczeń 2014 Napisano 1 Styczeń 2014 proszę kogoś o podanie wartości liczbowej dla kapsla z piwa (nie nakrętki aluminiowej) i jakiejś typowej monety miedzianej, np grosika Poniatowskiego. dzięki!
manierka Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 wiesz trudno powiedzieć jaki kapsel od piwa są inne w zależności od kapsli kapsel jak ładnie leży i sie utleni to może dać mocny sygnał z 70-80 a inny 17-20-stalówka dużo zależy od ułożenia czasu zalegania i głębokości no i stop z jakiego jest wykonany boratynki najczęściej miedzy 50-60 biją Poniatowski 70-80ale jak mówiłem zależy od wielu czynników kłania się praktyka pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.