Skocz do zawartości

DKW NZ 350

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zabi (144 / 44)
2009-03-08 22:29:21

Witam!

Ostatnio zakupiłem tą oto DKW:

http://allegro.pl/item571925857_dkw_nz_350.html

Posiada ona numer ramy 611960 i znalazłem w ewidencji wyprodukowanych dekawek, że ten numer ramy się mieści w przedziale w którym została wypuszczona partia 3000 sztuk, z zawieszeniem tylnego koła. Moja jednak ma standardowy ył". Czy rzeczywiście została w roku 43 wypuszczona partia DKW z zawieszeniem tylnego koła???

Pozdrawiam
Napisano
posiadam u siebie dyktę Nz produkowaną dla wojska w 43 roku. moja ma sztywny tył, płytkie błotniki, prostą podstawkę centralną oraz nie ma gum na baku. Twoja wygląda na typowego cywila wcielonego do woja. Kiedyś czytałem że suwaki pojawiły się dopiero w NZ 350/1...
Napisano
Dekawka ta posiada więcej nieoryginalnych częci niż wynika to z opisu aukcji.
Twoja Dekawka ma zawieszenie tylnego koła, nie wisi ono w powietrzu. Jest to sztywne zawieszenie.
Nie sugeruj się angielskimi książkami tłumaczonymi przez lichych tłumaczy.
Ogólnie, tak, jak pisał mój poprzednik, jest to cywil wcielony do wojska.
Napisano
Kolego a jakie części są tam jeszcze nieoryginalne???

Z opisu wynikało, że koła od iża, stacyjka, przełącznik światelł. Co jeszcze jest nieoryginalne??

Pozdrawiam serdecznie
Napisano
Zacznijmy od:
- filtr powietrza,
- opaska akumulatora (współczesna doróbka, niezgodna z twoim rocznikiem)
- gaźnik to nie 100% AMAL
- kopniak nie powinien mieć gumy
- wahaczyki trapezu to NZ250
- tylna lampka
- nie widze dobrze, ale osprzęt kiery cały do wymiany,
- gała biegów
- osłona górna łańcucha
- klakson
- tylna lampka
- jakby ściagnac ten worek to i pewnie przód byłby nieoryginalny, ale jak jest ok to gratuluje
- licznik
- pokrętło amora ciernego skrętu
- na koniec kierownica, lecz tu nie jestem pewny, nie ma ona daszka, więc to raczej Iż.

Nie wystarczy mieć DKW z każdą częścią DKW, choć i to jest bardzo trudne, ale trzeba mieć wszystko poukłądane do jednego modelu, a częsci się różnią detalami dla poszczególnych lat.
Napisano
Sygnał, tylna lampa, gażnik (?,chyba) filtr powietrza, kranik, skrzynki amunicyjne, licznik(?), gałka wajchy zmiany biegów(?).
Ciężko z tych zdjęć wszystko wyłapać.
Napisano
Na komorze pływakowej na denku jest sygnatura Amal, plus inne jakieś napisy nie przyjrzałem się i nie pamiętam już, gaźnik wygląda na oryginał, widać na nim ząb czasu, ale to moja pierwsza DKW w życiu także, cały czas się ucze.

Pozdrawiam

Na ile koledzy byście wycenili tą DKW???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie