basteksf Napisano 8 Marzec 2009 Autor Share Napisano 8 Marzec 2009 witam widziałem ostatnio na allegro urządzenie do elektrolizy tj: http://www.allegro.pl/item560014015_560014015.html i zastanawiam się co jest w tej białej puszcze, bo reszta wydaje się prosta.z góry dziękuję za odpowiedzi POZDRAWIAM darz dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andczub Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 hi hi ale ściema i kupujący chyba podstawiony pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 8 Marzec 2009 Autor Share Napisano 8 Marzec 2009 nie widaje mi się sciema ponieważ mój znajomy kupił tę maszynkę od tego sprzedającego ale obecnie nie mam możliwosci obejrzenia ponieważ jestem na studiach we wrocławiu a znajomy jest zielony jeśli chodzi o elektronikę ale mówi że ładnie czysci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andczub Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 kolego widzisz zasilacz ?? za te pieniądze to masz prostownik !!szukaj w wyszukiwarce na temat elektrolizy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 8 Marzec 2009 Autor Share Napisano 8 Marzec 2009 kolego ale mi nie chodzi o kupno, tylko co jest w tym białym pudełeczku który jest w zestawie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 W tym pudełeczku musi być krasnoludek który czyści. Gdyby tam był jakiś transfornator to w tym rozmiarze tylko do monet, nie do fantów z fotek :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andczub Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 znając zasady elektrolizy - to mnie sie wydaje że to jest chwyt marketingowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 nie wiem jak przy monetach ale przy militarce prostownik to jak dla mnnie lipa i ostatecznośc :(( szybko się przepalają :)) najlepiej zrobić sobie samemu urzadzenie albo poprosic kogoś kto się na tym zna :)) moje śmiga non-stop po kilka dni wszystko jest ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 10 Marzec 2009 Autor Share Napisano 10 Marzec 2009 hehe widać że sprzęt fajny ale za trudne wykonanie jak dla mnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 No widzę kolego, że wypas sprzęcik z płynną regulacją :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 Czy teraz koledzy łapią o co idzie z tym krasnalem :)Aby prostownik się nie spalił dać w szereg żarówke wystarczy. Oczywiście lepszym rozwiązaniem jest budowa odpowiedniego zasilacza.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 12 Marzec 2009 Autor Share Napisano 12 Marzec 2009 kolego sid30 czy mógł byś mi wysłać schemat tego sprzętu może dam komuś do zrobienia :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Przygotuj się jak chcesz robić żę sam koszt elementów będzie około 100zł. I to raczej więcej jak mniej.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 12 Marzec 2009 Autor Share Napisano 12 Marzec 2009 koledzy a jaka moc na wyjsciu musi mieć zasilacz którym chcę zrobić elektrolizę np, łuski szrapnela i większych przedmiotów??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Nie wiem jakiej wielkości tak naprawde jest ta łuska. Powiem tak, np. zwykły bagnet mauserowski to jakieś 4-5A. Przy prostowniku 12V ta na prawde mającym więcej bo nominalne napięcie akumulatora to 13,8V to bedzie około 60-70W. Przy karabinie wielkości mosina to 7-8A czyli coś ponad 100W. Do tego dolicz 100% zapasu aby zasilacz spokojnie pracował przez wiele godzin a nie u kresu swoich mozliwości. Czyli na wyjściu przynajmniej 200W nominalne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 12 Marzec 2009 Autor Share Napisano 12 Marzec 2009 http://allegro.pl/item572267371_markowy_zasilacz_z_pfc_modecom_cichy_sklep_krakow.htmlaczy taki zasilacz mógłby być czy poradził by sobie z kielichem od shrapnela ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Taki zasilacz nie ma regulacji. Dodatkowo to co jest tam napisane to między bajki wsadzić. Gdy pobierze się z niego max wartości podanych to zaraz się spali, a elektroliza to wiele godzin ciągłej pracy. Wiem że koledzy kombinują aby to tanio załatwić, ale tu się nic nie oszuka.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 basteksf niestety nie mam schematu :( maszynke zrobił mi kolega mojego dobrego kumpla który jest elektronikiem :) koszt 100-200 w zależności jaką cewke tam wsadzisz i gdzie ją kupisz reszta części to groszowa sprawa :)))oczywiście taki koszt przy założeniu ze zrobi ci to jakiś znajomek w gratisie i policzy tylko za części bez robocizny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 kurde szkoda a jaki by trzeba było kupić prostownik i co w nim by trzebab było przerobić żeby sie nie spalił ani nic ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Panowie jako elektronik (jeszcze bez papierów) mogę wam powiedzieć, że budowanie zasilacza samemu jest bezsensowne bo koszta zrobienia tego są podobne do gotowego, najdroższy w układzie jest transformator którego nie polecam podłączać nikomu kto się nie zna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Prostownik musi być z regulacją prądu. Im większy tym lepiej, prynajmniej dający 15A. Jak ma zabezpieczenie przeciw zwarciowe to nie trzeba przerabiać. Można dać w szereg żarówke 12V 21W i to wystarczy aby się nie spalił dowolny prostownik samochodowy. Jeśli jako zabezpieczenie przeciw zwarciowe jest zwykły bezpiecznik topikowy to taka żarówka tez załatwia sprawe. Niedawno kupowałem taki prostownik do firmy, niestety kosztował 180zł, taniej raczej się nie uda kupić nowego przyzwoitego prostownika.Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 a mógłby być zasilacz od kompa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 Zasilacz od kompa może być do małych przedmiotów (max wielkości małego bagnetu). Niestety taki zasilać nie wytrzymuje zwarcia i łatwo go spalić.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.