blaszak Napisano 4 Marzec 2009 Autor Napisano 4 Marzec 2009 Witam serdecznie!Mam do szanownych kolegów takie pytanie.Nabyłem ostatnio kilka orzełków wrześniowych,są wykonane z cynku i dość delikatne.Na powierzchni są białe plamy,jakiś nalot lub utlenienie???Jak to teraz wyczyścić i czy ewentualnie warto??Na razie leżą spryskane wd40 ale zastanawiam się co dalej??Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.Pozdrawiam!
Cyrograf15 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Nic dalej. Przetrzeć szmatką. Cynk jako metal aktywny łatwo zniszczyć. Dodatkowo po oczyszczeniu białego nalotu zwykle zostają spore ubytki.Wojtek
blaszak Napisano 4 Marzec 2009 Autor Napisano 4 Marzec 2009 Dziękuję bardzo.A czym zakonserwować żeby ewentualnie powstrzymać dalsze utlenianie się?
filipe75 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Witam . Cynkowe orzełki i nieśmiertelniki najpierw delikatnie oczyszczam mosiężną czszotką a potem pastuje pastą do butów ( taką w metalowym pudełeczku - to ważne ) Szczoteczke kupiłem w sklepie narciarskim ma bardzo delikatne włoski mosiężne i jest bardzo gęsta .Pasta w kolorze czarnym. Przedmioty czyszczę z jednej strony a drugą pozostawiam tylko oczyszczoną z piasku dla oryginalności przedmiotu. Nie można myć woda z kranu bo zawiera chlor. pasta podkreśla kontury dzięki temu fanty ładniej się prezentują i są czytelniejsze.
filipe75 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Niekture fanty mosiężne też czyszcze pastą koloru czarnego a bezbarwnej używam jek przedmiot mosiężny ma ładną zieloną patyne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.