Skocz do zawartości

Prośba o idenyfikacje znaleziska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kumpel znalazł. Srebro po brzegach głatkie na końcach jakby obciete. Nie mamy pojęcia co to jest ale napewno dosyć stare.
Napisano
ok. dzięki! A ta też z okresu Piotra I czy może z innego? CZy wizerunek św. Jerzego pomoże w ID okresu wybicia? Pozdrawiam!
Napisano
Witam,no specem nie jestem ale z tego co przewertowalem w necie to i moja i twoja jest piotrowa.Natomiast kokesh twoja to juz cos innego .
http://cgi.ebay.com.sg/Russia-Ivan-Terrible-Kopek-1533-84-Wire-Money-XF-RARE_W0QQitemZ350090900963QQihZ022QQcategoryZ3393QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.com.sg/Russia-Czar-Mihail-Kopek-1613-1643-Wire-Money-XF-RARE_W0QQitemZ180280039859QQihZ008QQcategoryZ3393QQcmdZViewItem
Mysle,ze jest na forum spec wlasnie od tych moniakow.Legeda na twojej jest szczatkowa,ciezko bedzie cos wyczytac.
Napisano
prawdą jest to że to kopiejka - zwana potocznie lezką od swojego kształtu bita od czasów Wielkiego Księstwa Moskiewskiego do czasów Piotra Aleksiejewicza czyli pd 1462 do 1718 r. Trzeba przyznać że w biciu monet porównując Polskę Jagiellonów i Polskich królów elekcyjnych to nasze monety były na najwyższym światowym poziomie bicia pod względem estetyki , przekraczając granicę rosji nagle trafialiśmy na kraj który przez 250 lat bił koszmarka . Moneta powstawała na bazie odcinka drutu srebrnego którego odcinano wagowo porcję wartości kopiejki i po lekkim rozklepaniu wkładano między stemple i łup i wychodziła monetka . niestety w tym czasie często awers i rewers był sporej wielkości . na jednej stronie Awers najczęściej był jeździec na koniu często w koronie z kopią lub włócznią skierowaną w dół jak Święty Jerzy przebijający smoka" - czasami między nogami konia były literki mincerskie mówiące gdzie bito monetę , druga strona rewers to napis cyrylicąkogo to jest moneta . niestety często napisy były pokaźne i aby dowiedzieć się kogo mamy monetę to trzeba czasami kilku monet aby złożyć napis tak jak w przypadku monety tu wystawionej" . Dajmy przykład łezki Fiodora Iwanowicza miały taki napis Car i Kniaź Wielki Fiodor całej Rosji " lub np Wasyla Iwanowicza - Car i Wielikij kniaź Wasilij Iwanowicz wceja Rusi" .Albo dajmy na to najbardziej poszukiwane przez na to kopiejki naszego króla Władysława IV wazę który podbił w 1610 Moskwę do dziś święto Państwowe wygnania Polaków z Moskwy - jedynego najeżdźcy który obalił cara podbił Rosję i panował w niej przez 2 lata bijąc własne monety - ech to były czasy - Rosja na kolanach przed Polakami!!!" i teraz monetka łeżka z napisem tak brzmiącym Car i Wielikij Kniaź Władysław Zygmuntowicz wceja Rusi"- i teraz zmieśćmy taki napis na łezce ?? - jak mamy monetę co ma 50 % napisu to super , a jak ma 75 % to rarytas . Monety z 100% napisem praktycznie nie istnieją choć może jakiś mincerz się uparł i zrobił dwukopiejówkę aby mieć cały napis . Tu widzimy monetkę której na awersie widać głowę z tułowiem jeżdżca w koronie trzymający kopiei grzywę konia praktycznie brak całego konia , o rewersie nie wspomnę praktycznie mamy 4 literki a jak się uprzemy to 4 i 1/2 . po tym rozpoznawać kogo to moneta , powiem trzeba mieć sporo łezek aby przrównywać układy liter i ją prawidłowo wydatować.
Polecam katalog łezek czasami na alledrogo wystawiany po5-7 zł pt Monety dopiotrowej Rosji"
  • 1 month later...
Napisano
tendrzak, przeczytałem twój opis i jest naprawdę wyczerpujący, tak się składa że znalazłem taką monetę i napisy są wybite tak że sporo ich jest. Dzisiaj zrobie fotkę to prosiłbym o id mojej monetki
dzieki i pozdrawiam
Napisano

i druga strona.
Bardzo bym prosił o pomoc w ocenie rocznika i mennicy, ciekawi mnie czy jest ona w dobrym stanie i czyjego władcy jest ta monetka.
dzięki
pozdrawiam

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie