Parti78 Napisano 25 Luty 2009 Autor Napisano 25 Luty 2009 kumpel znalazł. Srebro po brzegach głatkie na końcach jakby obciete. Nie mamy pojęcia co to jest ale napewno dosyć stare.
wojtekanka Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 Witam,lezka.Nawet podobna do moich,pozdrawiam.http://www.odkrywca-online.com/lezki-do-id,646872.html#646872
Parti78 Napisano 25 Luty 2009 Autor Napisano 25 Luty 2009 ok. Faktycznie wygląda na łezkę" ale zgrubsza z jakiego okresu? Rosja?
wojtekanka Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 Tutaj masz je troche opisane.http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=619611#619611
Parti78 Napisano 25 Luty 2009 Autor Napisano 25 Luty 2009 ok. dzięki! A ta też z okresu Piotra I czy może z innego? CZy wizerunek św. Jerzego pomoże w ID okresu wybicia? Pozdrawiam!
mikomak Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 A jeszcze takie pytanie bo ucze sie dopiero co to jest ta łezka inaczej jakies synonimy??
wojtekanka Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 Witam,no specem nie jestem ale z tego co przewertowalem w necie to i moja i twoja jest piotrowa.Natomiast kokesh twoja to juz cos innego .http://cgi.ebay.com.sg/Russia-Ivan-Terrible-Kopek-1533-84-Wire-Money-XF-RARE_W0QQitemZ350090900963QQihZ022QQcategoryZ3393QQcmdZViewItemhttp://cgi.ebay.com.sg/Russia-Czar-Mihail-Kopek-1613-1643-Wire-Money-XF-RARE_W0QQitemZ180280039859QQihZ008QQcategoryZ3393QQcmdZViewItemMysle,ze jest na forum spec wlasnie od tych moniakow.Legeda na twojej jest szczatkowa,ciezko bedzie cos wyczytac.
tendrzak Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 prawdą jest to że to kopiejka - zwana potocznie lezką od swojego kształtu bita od czasów Wielkiego Księstwa Moskiewskiego do czasów Piotra Aleksiejewicza czyli pd 1462 do 1718 r. Trzeba przyznać że w biciu monet porównując Polskę Jagiellonów i Polskich królów elekcyjnych to nasze monety były na najwyższym światowym poziomie bicia pod względem estetyki , przekraczając granicę rosji nagle trafialiśmy na kraj który przez 250 lat bił koszmarka . Moneta powstawała na bazie odcinka drutu srebrnego którego odcinano wagowo porcję wartości kopiejki i po lekkim rozklepaniu wkładano między stemple i łup i wychodziła monetka . niestety w tym czasie często awers i rewers był sporej wielkości . na jednej stronie Awers najczęściej był jeździec na koniu często w koronie z kopią lub włócznią skierowaną w dół jak Święty Jerzy przebijający smoka" - czasami między nogami konia były literki mincerskie mówiące gdzie bito monetę , druga strona rewers to napis cyrylicąkogo to jest moneta . niestety często napisy były pokaźne i aby dowiedzieć się kogo mamy monetę to trzeba czasami kilku monet aby złożyć napis tak jak w przypadku monety tu wystawionej" . Dajmy przykład łezki Fiodora Iwanowicza miały taki napis Car i Kniaź Wielki Fiodor całej Rosji " lub np Wasyla Iwanowicza - Car i Wielikij kniaź Wasilij Iwanowicz wceja Rusi" .Albo dajmy na to najbardziej poszukiwane przez na to kopiejki naszego króla Władysława IV wazę który podbił w 1610 Moskwę do dziś święto Państwowe wygnania Polaków z Moskwy - jedynego najeżdźcy który obalił cara podbił Rosję i panował w niej przez 2 lata bijąc własne monety - ech to były czasy - Rosja na kolanach przed Polakami!!!" i teraz monetka łeżka z napisem tak brzmiącym Car i Wielikij Kniaź Władysław Zygmuntowicz wceja Rusi"- i teraz zmieśćmy taki napis na łezce ?? - jak mamy monetę co ma 50 % napisu to super , a jak ma 75 % to rarytas . Monety z 100% napisem praktycznie nie istnieją choć może jakiś mincerz się uparł i zrobił dwukopiejówkę aby mieć cały napis . Tu widzimy monetkę której na awersie widać głowę z tułowiem jeżdżca w koronie trzymający kopiei grzywę konia praktycznie brak całego konia , o rewersie nie wspomnę praktycznie mamy 4 literki a jak się uprzemy to 4 i 1/2 . po tym rozpoznawać kogo to moneta , powiem trzeba mieć sporo łezek aby przrównywać układy liter i ją prawidłowo wydatować.Polecam katalog łezek czasami na alledrogo wystawiany po5-7 zł pt Monety dopiotrowej Rosji"
mikomak Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 No to juz wiem co to jest łezka.I juz ja czuje pod łopatą hehe:)
desmo_sm Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 tendrzak, przeczytałem twój opis i jest naprawdę wyczerpujący, tak się składa że znalazłem taką monetę i napisy są wybite tak że sporo ich jest. Dzisiaj zrobie fotkę to prosiłbym o id mojej monetki dzieki i pozdrawiam
desmo_sm Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Witam i jak wspomniałem wklejam fotki mojej monetki, nawet nie czyszczona po wykopaniu jedynie przetarłem palcami.
desmo_sm Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 i druga strona.Bardzo bym prosił o pomoc w ocenie rocznika i mennicy, ciekawi mnie czy jest ona w dobrym stanie i czyjego władcy jest ta monetka.dzięki pozdrawiam
desmo_sm Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Moim zdaniem ta moja kopiejka to chyba nie Władysław IV a Piotr I.Proszę mnie sprostować jeżeli źle myślę.
desmo_sm Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 sory że odkopuje stary temat ale proszę o opinie na temat mojej łezki którą zamieściłem.dzięki bardzopozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.