robisan Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 poszukuje miejsc bitew o Pyrzyce, zachodniopomorskie. Miasto było zniszczone w 80 % trwały zacięte walki. Nie znalazłem jednak ich opisu a warto byłoby się rozejrzeć
Anginsan Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 z netu Walki o Pyrzyce rozpoczęły się wieczorem 1 lutego 1945 roku natarciem wzdłuż obecnych ulic Warszawskiej i Lipiańskiej. Miasto wielokrotnie przechodziło z rąk do rąk. Decydujące natarcie nastąpiło dopiero w nocy z 28 lutego na 1 marca od strony cmentarza, gdzie Rosjanie zgrupowali duże siły pancerne. W ciągu dnia zdobyły dużą część ulic. Ostatnie oddziały niemieckie wycofały się dopiero 2 marca.Ciężkie walki skutkowały tym, że Pyrzyce były najsilniej zniszczonym miastem w województwie, a władze wahały się nawet, czy warto je odbudowywać. De facto - z tego powodu przez pewien czas stolicą powiatu były Lipiany. Odbudowę i rozbudowę podjęto dopiero w 1956 r."
J-23 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 http://www.pomorze.zp.pl/index.php?strona=2&id=8&sort=&rodzaj=3&l=5&rodzaj2=8
fanatyk6 Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Robinsan napisz do mnie na priva. Mam trochę info o Pyrzycach. CAF
robisan Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o więcej, nie zawsze mogę pisać z uwagi na pracę więc proszę się nie gniewać, gdy nie jestem obecny na forum
zazizu30 Napisano 29 Kwiecień 2015 Napisano 29 Kwiecień 2015 witam wiem ze stary ten post ale chcialbym wymienic sie informacjami o walkach o Pyrzyce
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.