Kopacz1 Napisano 7 Luty 2009 Autor Share Napisano 7 Luty 2009 tak to wyglądało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 7 Luty 2009 Autor Share Napisano 7 Luty 2009 a tak teraz wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 7 Luty 2009 Autor Share Napisano 7 Luty 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 7 Luty 2009 Autor Share Napisano 7 Luty 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 24 Luty 2009 Share Napisano 24 Luty 2009 Hej,Czy to M.Fla.S VII mam czytać jako - Marine Flakschule VII, a kraina latającego betonu" na zdjęciach to ruiny na wschód od parkingu, tego blisko granicy z germanią ? pzdr,Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 WitamDokadnie to te miejsce,zrobiłem pare fotek na pamiątke i dla miłośników betonu.Są ciekawsze do fotografowania ale to też kawałek etonowej historii"pzdr.kopacz1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 No właśnie, takiej odpowiedzi się spodziewałem, a zadałem to pytanie gdyż coś mi nie pasuje. Jesteś pewien, że budynek na pierwszym zdjęciu to właśnie te dzisiejsze ruiny ?Marine Flakschule VII szkoliła artylerzystów przeciwlotników dla okrętów podwodnych. Na uzbrojeniu Uboot-ów był lekki Flak, do kalibru 3,7 cm. Natomiast na zdjęciu pokazana jest ciężka, zdwojona armata plot 10,5 cm S.K. C./33 stosowana na ciężkich krążownikach i pancernikach. Obsługę „ciężkiego Flaku” szkoliła Marine Flakschule I w Ückeritz.Ponadto według dotychczasowego stanu wiedzy popartego wspomnieniami weteranów te ruiny to pozostałości obiektów Marine Flakschule V w której szkolono obsługę radarów kierowania ogniem artylerii. Nie przypuszczam by była im potrzebna „pomoc naukowa” w postaci takiej armaty.Ciekaw jestem Twojej opinii.Poniżej podaję strukturę i miejsca stacjonowania poszczególnych grup szkolnych – bez Marine Flakschule II, która funkcjonowała we Francji.-Marine Flakschule I Lehrgruppe Schwere Bordflak" Ückeritz - ciężka okrętowa artyleria przeciwlotnicza-Marine Flakschule III Leichte Flak an Bord und an Land"Międzyzdroje - lekka okrętowa i lądowa artyleria przeciwlotnicza-Marine Flakschule IV Lehrgruppe Scheinwerfer- u. Horchausbildung"Neuendorf - reflektory plot i urządzenia nasłuchowe-Marine Flakschule V Lehrgruppe Funkmeßausbildung" Świnoujście - radiolokacja-Marine Flakschule VI Lehrgruppe für artillerie-technische Ausbildung Ückeritz - personel techniczny art. przeciwlotniczej-Marine Flakschule VII Abteilung für Ubootsflakausbildung Świnoujście - art. pokładowa okrętów podwodnych-Marine Flakschule VIII Lehrgruppe Schwere Landflak"Zempin - ciężka lądowa art. plot. (8,8 / 10,5 / 12,8 cm)Pozdr.Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.