tm25 Napisano 18 Styczeń 2009 Autor Napisano 18 Styczeń 2009 Poszukuję informacji na temat por. lek. wet. Władysława Rogowskiego, ur.26.II.1909 w Gródku Podolskim, który (wg dokumentów CAW)był szkolony w 68PP (też w 69PPP), a studia weterynaryjne ukończył przed wojną we Lwowie.W szczególności interesuje mnie informacja w ramach jakiej formacji walczył w 1939 r.: 68 PP, czy Wielkopolska Brygada Kawalerii (mógł być przeniesiony do kawalerii z uwagi na przydatny tam zawód lekarza weterynarii).Interesuje mnie także:- jaki i od kiedy miał stopień wojskowy? (później, w AK, w warszawskim Zgrupowaniu Żywiciel był porucznikiem o pseudonimie Sobótka);- czy był inwalidą wojennym 1939-go roku? (podobno był rezydentem schroniska dla inwalidów 1939-go roku na ulicy Lipińskiej w Warszawie, w pobliżu tego domu zginął w pierwszych dniach Powstania Warszawskiego i jest pochowany w Warszawie).Proszę o wskazanie gdzie tego mam szukać. Z góry dziękuję za informacje. tm25@gazeta.pl[poprawiono adres e-mail]Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 15:55 01-02-2009
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.