Skocz do zawartości

cmentarz żołnierzy niemieckich w Bielsku-Białej

linz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Poszukuje informacji na temat cmentarza żołnierzy niemieckich w Bielsku-Białej. Był to cmentarz pod górą Dembowiec. Po wojnie został zlikwidowany a na jego terenie jest obecnie camping. Częśc żołnierzy została ekshumowana i przeniesiona na cmentarz w Siemianowicach. Może ktoś dysponuje informacjami na temat tego cmentarza (jak dokładnie wyglądał,jaki był jego zarys, informacje na temat samej ekshumacjii.
Napisano
Może chce się czegoś poprostu dowiedzieć?
Niestety nie mogę ci pomóc, jedyny cmentarz o którym coś wiem to rosyjski :/
Ps. Jesteś z Bielska?
Napisano
Napisz do muzeum w Bielsku. Swego czasu szukalem z kolega informacji na temat tego cmentarza - w zwiazku z tym, ze pochowano tam niemieckich zolnierzy poleglych w bitwie pod Wyrami (po ekshumowaniu ich z pierwszego miejsca pochowku). Pan (niestety nie pamietam nazwiska) z muzeum w Bielsku pomogl mi, nadeslal materialy, artykuly, chyba takze mapke.
Napisano
Dzieki sanitater.Czy zwracałeś sie do Muzeum na Zamku ? Może pamietasz nazwisko tego Pana ? Jestem z Bielska i bynajmniej nie interesuje mnie przekopywanie czegokolwiek !
Detek- ten link na beskidi jest niestety bardzo ubogi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie