sahara 74 Napisano 26 Listopad 2008 Autor Share Napisano 26 Listopad 2008 Witam...na forum jestem nowy chociaż czytam od dawna...chętnie zawsze pomogę w sprawach ciężkich motocykli niemieckich z okresu drugiej wojny......ale teraz do rzeczy ...ostatnio naprawiałem poprzez spawanie toczenie i frezowanie dekiel aluminiowy w moim bmw r75...na koniec dekiel został wyszkiełkowany żeby nie było widać naprawy ale teraz sie błyszczy jak ...... i chciałem go spatynować coby sie nie odróżniał od reszty części aluminiowych.....czy szanowni forumowicze znacie jakieś skuteczne sprawdzone metody na spatynowanie aluminium ......za wszelkie sugestie bedę dozgonnie wdzięczny...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 Można delikatnie wypiaskować, zrobi się matowy i dość szybko samo zpatynuje". Do czernienia alu stosuje Aluminium Black" firmy Birchwood Casey, nie wiem jak z dostępnością owego bo ja mam przywieziony z USA. Ten działa bardzo ładnie ale pewnie coś podobnego jest i u nas do kupienia. Można jeszcze alu anodować. Jak słabo odtłuścić to wyjdzie plamiaste i będzie wyglądać na stare.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara 74 Napisano 13 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2008 dzięks!.....pomogło delikatne piaskowanie i smar grafitowy w sprayu......resztę zrobi natura po kilku wyjazdach w teren......pozdrawiam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.