don koyotte Napisano 12 Listopad 2008 Autor Share Napisano 12 Listopad 2008 Słońce krąży wokół Ziemi - z sondażu, jaki dla "Newsweeka przeprowadziła firma SMG KRC, wynika, że uważa tak 23 proc. Polaków. 35 proc. nie wie, że wygraliśmy pod Grunwaldem, a 47 proc. nie ma pojęcia, co łączy Darwina z teorią ewolucji. Badani deklarują przy tym, że astrologia - uznana przez nich za jedną z dziedzin nauki - jest ważniejsza np. od ekonomii czy nowych technologii. Jednocześnie niemal jednogłośnie twierdzą, że nauka jest ważna i że od jej rozwoju zależy jakość naszego życia. Czy w ogóle wiedzą, co mówią?..."Tu też miło:To przerażające, mówi prof. Łukasz Turski, fizyk PAN i członek Towarzystwa Popierania i Krzewienia Nauk. Profesor nie jest jednak zaskoczony. - Kiedyś na wykładzie wprowadziłem kartezjański układ współrzędnych i przy okazji zapytałem, kiedy żył Kartezjusz - opowiada. Żaden ze studentów nie wiedział. - Młodzi ludzie ustalili wspólnymi siłami, że żył na pewno przed wojną..."Śmiać się czy płakać? Polecam całość, jest więcej takich kwiatków:http://www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=22353&Watek=99508&WatekStr=1&OdpStr=1&DA=210220080938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 Czy śmiać się czy płakać ? Może nie jest z naszą wiedzą tak źle . Biorąc pod uwagę podobne testy przeprowadzone w innych krajach ,lub porównując naszą wiedzę na przykład z wiedzą przeciętnego Amerykanina to nie ma co płakać .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZenekMce Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 Moim zdaniem jednak należy płakać a porównywać trzeba się jednak z lepszymi a nie głupszymi.Słońce ,Grunwald itd a wczoraj oglądałem felieton i cool koleś w czapeczce do tyłu nie miał pojęcia dla czego 11 listopada jest święto. Przeciętny Amerykanin nie pokaże Europy na mapie i jeżeli natrafi na gwint lewoskrętny wzywa fachowca" nie należy z nich brać przykładu.Sam nie wiem w jaki sposób temu zaradzić bo jednak świadczy to o Nas wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.