Skocz do zawartości

proszę o id. monetki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Wydaje mi sie,że jest to współczesny fals średniowiecznego denara.
Nie dają mi spokoju rysy twarzy na Twojej monecie.Na oryginalnych denarach (choć wybijanych ręcznie)rysy twarzy przypominają ludzkie a u Kolegi...Hmmm...
pozdr.
  • 1 year later...
Napisano

Chciałbym odnowić wątek, minęło kilka lat a moniak leży niezidentyfikowany. Sugestia że jest być może falsem, może byc prawdziwa lecz powód - czyli sposób przedstawienia twarzy nie przemawia do mnie. Obok załączam kilka fotek denarów w których odwzorowanie rysów też pozostawia wiele do życzenia.

Napisano

Poza tym niedawno monetę zobaczył znajomy i zasugerował że może ona mieć coś wspólnego z Karolem Wielkim i z miastem Akwizgran (obecnie Aachen)

Napisano

Są pewne podobieństwa Katedry z Aachen do budowli na monecie,postać też wykazuje podobieństwa do fotki powyżej. Na monecie z pewnością można odczytać:...OLUS / CES* IR...
(Karolus, cesarz Imperator Romanorum) ???
Tyle domysły, przypuszczenia.
Czy jakiś ekspert od tego okresu mógłby się wypowiedzieć?

Napisano
Nie jestem co prawda ekspertem, ale kiedyś znalazłem tę monetę na CoinArchives na jakiejś francuskiej aukcji i była tam zidentyfikowana jako moneta z Akwizgranu. Niestety nie pamiętam czyja ona była (chyba nie Karola), a teraz nie mogę jej znaleźć. Może jak ktoś ma pełny dostęp do CoinsArchive to by ją znalazł. Aukcja była francuska więc trzeba szukać pod Aix-la-Chapelle" .
Napisano
Raczej na pewno to pfennig miasta Dortmund.
Tylko który panujący jest na Twojej monecie to ciężko powiedzieć,albo brakuje całej legendy albo różnią się detalami.ale myślę że jesteśmy blisko.

http://www.coinarchives.com/w/lotviewer.php?LotID=842797&AucID=623&Lot=3831&Val=17d94cb33ad01df5561d58d496f28ad4

http://www.ma-shops.com/stollhoff/item.php5?id=4093&lang=en
Napisano
sivydym - dzięki za nowe tropy
Nie jestem przekonany że to Dortmund, choć monety łączy podobna stylistyka.
Czy jedyną możliwościa jest szukanie monetki na aukcjach?
Niemcy nie mają swojego KOPICKIEGO"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie