dominik.zd Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Witam!Mam do was prośbę o pomoc, a mianowicie szukam informacji o przebiegu wojny napoleońsko - rosyjskiej na lubelszczyźnie, a szczególnie na południu lubelszczyzny (tj Roztocze).Interesują mnie najbardziej mapy (szczegółowe), ale także literatura bądź inne źródła historyczne :).Możecie podawać też linki do stron, na których coś jest napisane o tym zagadnieniu. Dodam, że internecie nic szczegółowego nie znalazłem, ale wierzę, że podzielicie się swoją wiedzą ze mną :D.Z góry dziękuję i pozdrawiam!
dominik.zd Napisano 13 Listopad 2008 Autor Napisano 13 Listopad 2008 Może jednak ktoś coś wie na ten temat?Jeżeli nie ma mapek to mogą być i książki itd.Proszę was jeszcze raz o pomoc.Pozdrawiam
Krzysztal Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 przeszukaj te książki, może w nich coś znajdziesz(niestety nic po polsku):http://books.google.pl/books?id=l74TAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=Der+Krieg+von+1806+und+1807&lr=&as_brr=0#PPR2,M1http://books.google.pl/books?id=kikAAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=Brief+remarks+on+the+character+and+composition%22&lr=&as_brr=0poza tym przejrzyj też Google Books, wpisując w wyszukiwarkę rok i miejscowość.
dominik.zd Napisano 14 Listopad 2008 Autor Napisano 14 Listopad 2008 Dzięki za pomoc.Już myślałem, że nikt nie odpowie na moją prośbę :).Pozdrawiam
jazoon1966 Napisano 27 Listopad 2008 Napisano 27 Listopad 2008 wiem o pewnej zbiorowej mogile pod lublinem o ktorej ludzie tej wsi nic nie wiedzą stoi tam jeden krzyz na ktorym tez nie ma zadnej wzmianki raczej wygląda na przydrozny jakies 26 lat temu jak wykopalismy kilka kosci to zaczołem pytac o mogile nikt nie wie ale wiedzą o wojskach rosyjskich ktore tam stacjonowały przez krotki okres w gminie tez pytałem mieli to zbadac ale do tej pory juz zapomnieli o sprawie i jeszcze jedno kosci trafiały sie na około 100 metrach kwadratowych wies lest na trasie lublin łęczna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.