Skocz do zawartości

Sabaton w Polsce.

Steiner7

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w TVN była krótka relacja z pobytu szwedzkiej grupy Sabaton w Polsce. Członkowie zespołu byli na odcinku Wizna, złożyli kwiaty na wojskowym cmentarzu.

Mam pytanko:
-co to za ekipa prezentowała sie przed nimi?

Pierwszy raz widziałem salwę honorowa wykonaną z RKM Browning wz 28, (z ramienia!!!)
Pierwszy raz widziałem, aby ktos podczas salwy honorowej żuł gumę!!!
I to poszło w Polskę!
Wstyd!

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja tez to widziałem i nie mogłem się otrząsnąć po tym co zobaczyłem. Nawet sobie zrobiłem pauzę i cofnąłem żeby sprawdzić czy mis ię coś nie przyśniło...Garnizonowe rogatywki to pikuś. Na rękawie jednego z uczestników była jakas naszywka.... Miało byc pewnie pięknie a wyszło....

Witam faktycznie,kolega z Rkm trochę się zagalopował,gumy nikt nie trzymał w buzi podczas salwy.Mundurów garnizonowych się nie czepiajcie bo to nie była rekonstrukcja wydarzeń,jedynie pokaz uzbrojenia i mundurów dla członków zespołu Sabaton.Do salwy stanęliśmy wszyscy w celu uczczenia bohatera.Tak jak i muzyka tej kapeli tak i nasz pokaz który zrobiliśmy w bardzo krótkim czasie nie musi się podobać wszystkim to wasze prawo.
Ja wcale nie wstydzę się tego ,że mogłem uczestniczyć w tym wydarzeniu i choć w niewielkim stopniu przybliżyć członkom zespołu to o czym śpiewają.Nasza grupa miała szanse ich spotkać wy niestety nie.Poczytajcie informację w necie nikt nie pisze tam o czapkach garnizonowych tylko o znaczeniu tej wizyty dla naszego regionu i o uczuciach jakie nasz pokaz wywarł na tych muzykach.Pozdrawiam krytyków i recenzentów.
Zbyszek Dobkowski
HGRH 33pp Strzelców Kurpiowskich

Witam wszystkich na forum
Pisze swój pierwszy post na tym forum ponieważ wczorajsza relacja w TVN i TVP1 bardzo mnie poruszyła/negatywnie/ i nie tylko mnie jak widac po wpisach

Ta relacja poszła w Polskę i cały świat ale to nic nie wiem czy szanowni Koledzy wiedzą ale ta grupa" wystąpiła podczas nagrywania nowego teledysku dla Sabaton 40:1" i to pojdzie w Świat

Mam pytanie do organizatorów wizyty Sabatona w Wiżnie i tworców deledysku:

Ponieważ na terenie woj.podlaskiego gdzie leży miejscowość Wizna jest dwie Grupy Rekonstrukcyjne otwarzające Wojsko Polski i Niemieckie z okresu 1939 /są to ludzie z Łomży,Białegostoku i Sokółki/ znane w świecie rekonstrukcyjnym" Grupy biorące udzial w wielu inscenizacjach historycznych,profesjonalnie podchodzące do sprawy umundurowania i wyposażenia oraz zachowania sie odtwarzanych postaci, dlaczego organizatorzy a przede wszystkim Stowarzyszenie Wizna 1939 nie zwróciła sie własnie do nich o pomoc w realizacji wizyty i teledysku.

szkoda że tak się stało

.....SZAREK napisał pokaz uzbrojenia i mundurów dla członków zespołu Sabaton", chyba lepiej jakbyście nie pokazywali tego w ten sposób jaki pokazaliście, albo lepiej sie przygotowali do tego, a tak pomyślą, że faktycznie ta nasza armia z 1939 roku to była jakas taka niedorobiona".

SZAREK napisałJa wcale nie wstydzę się tego ,że mogłem uczestniczyć w tym wydarzeniu i choć w niewielkim stopniu przybliżyć członkom zespołu to o czym śpiewają"...myślę, że oni więcej wiedza o czym śpiewają niż WY o tym co pokazujecie !

Jestem ciekawy art co ty byś im pokazał i na jakiej podstawie twierdzisz ze oni wiedzą więcej.Na podstawie tych kilku fotek?
Rozmawiałeś może z nimi,byłeś tam na Strękowej Górze,stałeś z nimi razem na mogiłą Śp.Kpt.Raginisa?Bardzo w to wątpię.Pisanie tutaj jest o wiele prostsze.

Witam wszystkich kolegów Rekonstruktorów.
Wielkim zaskoczeniem było dla mnie obejrzenie materiału a propo nagrania klipu dla wyzej wymienionej grupy muzycznej.Dołanczam sie do sprostowania Jaco co do wynikłej sytuacji.Nie moge pozwolic aby działania GRH Narew szły na marne z powodu wykorzystania przez jakies osoby wizytówki naszej corocznej rekonstrukcji a mianowicie schronu.Przez pare lat nasza GRH sukcesywnie podnosiła swój poziom zarówno w wiedzy,taktyce i wyposazeniu ,uczestniczylismy w wiekszości imprez w Polsce.Dlatego niechciał bym aby teraz kojarzono nas z wystepującymi w tym teledysku osobami.Moim zdaniem zachowały sie one nietaktownie nie informując nas w żaden sposób o działniach jakie tam chca przeprowadzić.Zdaje sobie sprawę że obiekt ten nalezy do każdego miłośnika historii i kazdy ma prawo do niego.Jednakze nie zapominajmy że ktos sie nim opiekuje nie tylko papierkowo lecz fizycznie.Osoby biorace udział w tych nagranich miały do nas kontakt.Ciekawe dlaczego sie nie odezwały z czystej kultury czy nic nie mamy przeciwko strach o odebranie lansu itp?I zeby chociaz był on konstruktywny a tu sie przerodził w parodie.O posprzątaniu po sobie nie wspomnę.Tak więc drodzy Koledzy Ja i jak równiez zapewne moi koledzy z GRH SGO Narew sekcja polska KOP i niemiecka Pionier Batalion 42 nie mamy z tym nic wspólnego i prosze nie łączcie nas z tym cyrkiem.
Pozdrawiam Forel
Ps: wtakiej scenerii schronik wygląda o wiele lepiej
I tak wole posłuchać Dody przynajmniej jest na co popatrzeć
;)

Więc słuchaj Dody Forel na nas nie musisz patrzeć nikt Ciebie nie zmusza.Na szczęście żyjemy w wolnym kraju.Swoja drogą porównanie uroczystości upamiętniającej czyjąś śmierć do klipu Dody to moim zdaniem przesada.Ale to o tobie w jakiś sposób świadczy.Ale to ty napisałeś nie ja.

odbiegając od głownego tematu

Byłeś na rekonstrukcji Obrony Nowogrodu jako widz więc doskonale wiesz w jakim kontekscie był ów samochodzik jak to okresliłes w barwach maskujących a jesli juz zapomniałeś to prosze tu jest wszystko
http://www.odkrywca.pl/obrona-nowogrodu-24-08-08,639535.html

Po pierwsze motocykl jest jak najbardziej na miejscu cos nie cos o tym wiem,samochód był cywilny 39 rok nie zawsze w wojsku uzywano w khaki tymbardziej że był to sąd wojenny a nie poligon.Może troche przesadidziłem potraktuj to porównanie jako żart.Ale jak cos robisz na podlaskim podwórku bądz facet i graj taktownie a nie że jak cos spartoliliście to muszą nas Waszą robotą kojarzyć.Albo sam sprostuj i napisz wyraznie że my z twoim wyczynem nic wspólnego nie mamy.
Ps.wole mego dziadka piosenki z woja 39 jakoś bardziej patriotycznie na mnie działają......

Robo odpowiadałem Forelowi nie Tobie.On ocenia mnie a ja jego.Po co się mieszasz.Byłem jako widz i nie oceniam waszej pracy tylko fotkę czerwonego auta na tle schronu.Forelem się nie przejmuję i ty dobrze wiesz dlaczego .Więc nie pierzmy prywatnych brudów na forum bo to nie służy niczemu.O waszą reputację nie musisz się martwić,sami sobie szkodzicie.

mieszac sie jak to okresliles mam prowo poniewaz fotka jest z mojej imprezy a Forel moim kolegą,bedzięsz musial teraz na skarge pobiec na kilku użytkowników Odkrywcy:)

dla tych co nie widzieli 9 min i 10 sekunda polecam

http://ww6.tvp.pl/4468,20081023814903.strona

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie