tomfit Napisano 21 Październik 2008 Autor Napisano 21 Październik 2008 WitamPo raz pierwszy się tutaj loguje i jetem początkującym poszukiwaczem wiec jestem świerzak i proszę o wyrozumiałość za moją niewiedzę.Mam dwa pytania:1 Czy ktoś wie coś na temat spalonej wsi Marzęcin w woj lubuskim, tj. czy już tam ktoś czegoś szukał i z jakimi skutkami czy w ogóle warto tam czegoś szukać. Ty znalazłem na ten temat w internecie i byłem już na miejscu zobaczyć jak to wygląda.http://www.polegli.tgcp.pl/miasto.php?lng=en&m=997&order=n2 od miejscowych mieszkańców dowiedziałem się że w okolicach Marwic woj lubuskie, że odbyła się bitwa wojsk napoleońskich z pruskimi iże zginęło tam 20tyś żołnierzy, A zatem moje pytanie brzmi czy ktoś wie coś więcej na ten temat i czy mógłby mnie na coś nakierować - gdzie szukać informacji na ten temat i później gdzie szukać skarbów".Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o wyrozumiałość
lisu77 Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 WitamOdp. na pierwsze pytanie. Nie szukałem tam ale jeśli chodzi o listę poległych w tym linku to są to mieszkańcy tej wsi polegli na frontach I WŚ. Takie kamienie pamiątkowe istnieją w większości wsi koło Gorzowa np. Zdroisku. Co do pytania 2 to nigdy nie słyszałem o takiej bitwie i raczej wątpię, żeby miała ona miejsce. Była by w opisie wsi na różnych lokalnych portalach.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub ochotę na wspólny wypad to pisz śmiało.Pozdrawiam
tomfit Napisano 21 Październik 2008 Autor Napisano 21 Październik 2008 A czy orientujesz sie czy ktokolwiek juz grzebał w Marzęcinie? i gdzie można czegoś szukać oczywiscie w okolicach gorzowa
lisu77 Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 To zależy co Ciebie interesuje i jak (daleko) są te okolice. Jeśli tzw militarka to Kostrzyn i okolice. Jeśli co innego to prawie w każdej wsi znajdziesz coś ciekawego.To mój numer gg 220855 pisz nawet jak jestem nieobecny.Pozdrawiam.
zuzia Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Witam ja też jestem z G.W. Lisu77 a ty gdzie urzędujesz jeśli można wiedzieć??
Zone51 Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 takowa bitwa odbyła się pod Sarbinowem koło Gorzowa ,
lisu77 Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Bitwa pod Sarbinowem nie była bitwą napoleońską tylko między wojskami pruskimi a rosyjskimi (wojna siedmioletnia) poza tym Marwice są od Gorzowa 5 km a Sarbinowo 45km.Pozdrawiam
Zone51 Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 pisze się na zwiedzenie tego miejsca dajcie znać o terminie wycieczki
arci Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 zuzia jak znam Zone51 to na zwiedzaniu się nie skączy.Powiedzcie kiedy sie tam wybieracie to też się zjawie.Zdrów
Zone51 Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 oczywiście po zwiedzać , grzybków nazbierać i osłuchać matkę ziemie :) czekam na propozycje :)
Pawełek21 Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Witam. Do Gorzowa mam około 40 km ale chętnie wybrałbym sie na jakies wspolne wykopki.. Jak cos to czekam na propozycje. Mail pawel.allegro6@wp.pl Pozdrowienia!!
Pawełek21 Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Proponowałbym wspólne poszukiwania 10 lub 11 listopada..
zuzia Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 To wyskoczyło z okolicznych wzgórz.Do tego pare moniaków ale z lat 70-tych. Zdjęcie z tel.kom. sorki.
der_bartosz Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 Ja też jestem z gorzowa :) coraz większa ekipa się robi
lisu77 Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 Jeśli ktoś jest zainteresowany wspólnym wypadem to w sobotę rano jadę sobie pokopać mam 3 miejsca wolne w aucie.
zuzia Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 weskoczyło jeszcze pare łusek część dzwonka od roweru i... ale to już inna historia.
der_bartosz Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 A myślałeś o kopaniu wzdłuż linii Santoka? A może ktoś by był chętny na wrześniowe reko? są już dwie osoby
der_bartosz Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 2. Bagnecik z Gorzowa, wyciągnięty z brzegu warty (z mułu)
zuzia Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 na SANTOK hmm.latałem po Czechowie ale takich rarytasów to nie spotkałem.A kiedy ten zlocik?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.