kopijnik2 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 na razie - nie monetaksięga Hioba... cytat
kopijnik2 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 hełm z klejnotem i labrami na tle (brama?)hełm w pozycji nienaturalnejzgodny z epoką
kopijnik2 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 hełm żabi pysk" - turniejowy - heraldyczny
kokesh Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Może jakimś kluczem do tej zagadki jest ta data 1559 ??? Pozdro...
kokesh Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Z netu ,w 1559r podczas turnieju rycerskiego ginie ówczesny władca Francji Henryk II Walezjusz .Czyżby jakiś pamiątkowy medal ,i co oznacza ta przypowieść z księgi Hioba.Pozdro...
kokesh Napisano 6 Październik 2008 Autor Napisano 6 Październik 2008 Kopijnik2 jeśli chodzi o ten hełm,, żabi pysk ''to w życiu bym na to nie wpadł ,dla mnie wyglądało to na jakiegoś orła.... a słowa ,,turniejowy-heraldyczny''nasunęły mi turniej rycerski + data 1559 wyciągnęły z netu powyższą informację ,wielkie dzięki dla Ciebie ,bardzo pomogłeś .Pozostaje jeszcze ta przypowieść Hioba pisana łaciną i to w skrótach jak podejrzewam ,a że języki obce są mi obce jeśli chodzi o łacinę to w szczególności ,pozostaje gorycz niewiedzy .Ale może ktoś pomoże .Pozdro...
kokesh Napisano 6 Październik 2008 Autor Napisano 6 Październik 2008 Jeszcze coś takiego udało mi się wyłowić ;Śmierć Henryka zapoczątkowała karierę francuskiego lekarza i astronoma Michaela de Nostredame ,znanego jako Nostradamus .W opublikowanych przezeń w 1555r .Centuriach miało zawierać się proroctwo ,które po czterech latach uznano za zapowiedź śmierci Henryka II . ,,Młody lew starego pokona .Na polu walki w pojedynczym starciu .W złotej klatce oczy mu wykłuje . Jedną z dwóch części ,żeby umarł okrutną śmiercią ''.Jak wiadomo Henryk II zginął ugodzony kopią w oko ,nie zamknął przyłbicy kopia złamała się o napierśnik i jedna jej część ugodziła go śmiertelnie w oko.Nie wiem czy dobrym tropem idę ,ale sporo rzeczy się zgadza . A wy co myślicie?.Pozdro...
kopijnik2 Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 no dobra...HIOBpraiet eve - nie łacina, tylko anglosaski - domyślam się, że w znaczeniu wróżba, proroctwo"Choćbym na głowie stanął - wyłazi coś takiego - w nieprofesjonalnym tłumaczeniusam sobieszkodzi kto czosnek (szeroko, powszechnie, znacznie)niszczy..."symbolika na dole rys. dla mnie nierozpoznawalna... oga" arkada (do góry nogami) i jej odbicie w wodzie"
kopijnik2 Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 no dobra... nr 2.....jeton w stylu angielskim....http://www.findsdatabase.org.uk/view/browse.php?act=closesearch&own=0&expand=200,
kopijnik2 Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 no dobra 3...praiet eve - nie łacina, tylko anglosaski ... średniowieczny angielski - występujący w norweskim
kokesh Napisano 7 Październik 2008 Autor Napisano 7 Październik 2008 Kopijnik2 wielkie dzięki za pomoc ,ale widzę że sprawa bardziej zagmatwana niż mi się na początku wydawało .Trop z Heńkiem II chyba nietrafiony ,ale ta data 1559 nie daje mi spokoju ,i jeśli to nie moneta to co to może być ?Pozdro...
kopijnik2 Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 jedź" tego linka po kolei - ja nie dam rady czasowo...
kokesh Napisano 7 Październik 2008 Autor Napisano 7 Październik 2008 Znalazłem coś takiego ,jest pewne podobieństwo ,przynajmniej formy . Pozdro...
kopijnik2 Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 ten to zwykły" liczman...szukaj dalej...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.