Skocz do zawartości

Co to za moneta ?

kokesh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z netu ,w 1559r podczas turnieju rycerskiego ginie ówczesny władca Francji Henryk II Walezjusz .Czyżby jakiś pamiątkowy medal ,i co oznacza ta przypowieść z księgi Hioba.Pozdro...
Napisano
Kopijnik2 jeśli chodzi o ten hełm,, żabi pysk ''to w życiu bym na to nie wpadł ,dla mnie wyglądało to na jakiegoś orła.... a słowa ,,turniejowy-heraldyczny''nasunęły mi turniej rycerski + data 1559 wyciągnęły z netu powyższą informację ,wielkie dzięki dla Ciebie ,bardzo pomogłeś .Pozostaje jeszcze ta przypowieść Hioba pisana łaciną i to w skrótach jak podejrzewam ,a że języki obce są mi obce jeśli chodzi o łacinę to w szczególności ,pozostaje gorycz niewiedzy .Ale może ktoś pomoże .Pozdro...
Napisano
Jeszcze coś takiego udało mi się wyłowić ;Śmierć Henryka zapoczątkowała karierę francuskiego lekarza i astronoma Michaela de Nostredame ,znanego jako Nostradamus .W opublikowanych przezeń w 1555r .Centuriach miało zawierać się proroctwo ,które po czterech latach uznano za zapowiedź śmierci Henryka II . ,,Młody lew starego pokona .Na polu walki w pojedynczym starciu .W złotej klatce oczy mu wykłuje . Jedną z dwóch części ,żeby umarł okrutną śmiercią ''.Jak wiadomo Henryk II zginął ugodzony kopią w oko ,nie zamknął przyłbicy kopia złamała się o napierśnik i jedna jej część ugodziła go śmiertelnie w oko.Nie wiem czy dobrym tropem idę ,ale sporo rzeczy się zgadza . A wy co myślicie?.Pozdro...
Napisano
no dobra...
HIOB

praiet eve - nie łacina, tylko anglosaski - domyślam się, że w znaczeniu wróżba, proroctwo"

Choćbym na głowie stanął - wyłazi coś takiego - w nieprofesjonalnym tłumaczeniu

sam sobie
szkodzi kto
czosnek (szeroko, powszechnie, znacznie)
niszczy..."

symbolika na dole rys. dla mnie nierozpoznawalna...
oga" arkada (do góry nogami) i jej odbicie w wodzie"
Napisano
Kopijnik2 wielkie dzięki za pomoc ,ale widzę że sprawa bardziej zagmatwana niż mi się na początku wydawało .Trop z Heńkiem II chyba nietrafiony ,ale ta data 1559 nie daje mi spokoju ,i jeśli to nie moneta to co to może być ?Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie