Skocz do zawartości

Ratunku :((((((( nic nie ma

Gość Michal_A

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w okolicach łodzi (wschodnich) naprawde nic ciekawego nie ma? Czy ktos wie o czyms na co mozna wolna chwila rzucic okiem?

Moze sa jeszcze inne rzeczy? jak ktos wie to prosze o informacje, miasta Strykow, Brzeziny, Koluszki? Dziekuje za informacje.
ps. Cholernie nudna to chyba okolica :(

Łódź brała udział w II wojnie. Najwięcej walk było w okolicach Dworca Kaliskiego i Polesia (niemcy wycofywali się na zachod - za Wartę). A na wschód to walki z udziałem niemieckich czołgów gdzieś na Widzewie (podobno trochę tego tam po wojnie leżało). Brzeziny, Gałkówek, to I-sza wojna.

W okolicach Koluszek możesz znaleść duży skład używanej broni - Regny, przed IIWW skład amunicji , w styczniu 45 przez kilka dni poniemiecki magazyn żywności dla okolicznej ludności. Niestety w tej chwili we władaniu AMW i bandyckiej ustawy o zakupie broni. Według relacji mieszkanców w czasie września 1939 miasto (od roku 1947 )a własciwie ośiedle i wezeł kolejowy był kilka krotnie bombardowany spotkałem sie z informacjami o zestrzelonych niemieckich samolotach - niestety nie udało mi się ustalić gdzie spadły. Ulica Kopernika Nr...to stanowisko art.pplot.

Swietnie! czekam na dalsze informacje. Ja slyszalem o skladach amunicji w Regnach, ktore podobno we wrzesniu 39 byly wysadzone przez polakow. Ale teraz jest tam jednostka wojskowa:(

Niestety nie potrafie umiejscowić dokładnie położenia poszczególnych magazynów w roku 1939, 25 lat temu jako uczeń szkoły podstawowej przebywałem kilka krotnie na ternie Jednostki Wojskowej, dzis niestety układy skończyły się .

Do sprawdzenia masz jeszcze miejscowosć Rogów, potyczka z 6.09.1939r. Moze ty posiadasz wiadomosci na tematy lotnicze z tego rejonu, polowe lotniska miejca zestrzelen.
Sławek

Ostatnie informacje jednostka w Regnach juz nie istnieje!! zostaly tylko magazyny ochraniane przez prywatna firme ochroniarska!!! tak slyszalem :(

Być może że JW. w Regnach już nie istneje w obecnej dobie zmian wiele jednostek wojskowych przestaje isnieć, przykładem tego jest Unieście z trzech JW nie została żadna . Wydaje mi się, iż sam układ ulic i budynków koszarowych na jej terenie nie uległ zmianie. Obok samej kadry zawodowej na terenie zamkniętym do dzisiaj mieszka wiele ich rodzin. Morena

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie